Ще последва ли природният газ съдбата на въглищата?

1244
Ще последва ли природният газ съдбата на въглищата?

© Pixabay

Само допреди няколко години природният газ се считаше за ключов елемент от преминаването към нисковъглеродна икономика, особено в развитите държави.

Настроенията обаче започват да се променят и постепенно синьото гориво, което на практика е най-чистият изкопаем енергоизточник, започва да губи своята атрактивност и е на път да последва съдбата на въглищата, пише Bloomberg.

Отмененото строителство на мащабния газопровод по Атлантическото крайбрежие в Съединените щати и на терминала за внос на втечнен газ в Ирландия са само част от последните индикации за намаляващия интерес към природния газ.

Правителствата по света се опитват да посрещнат климатичните си цели, инвестирайки сериозни средства в развитието на възобновяемите енергийни източници, като соларните панели и ветрогенераторите.


Природният газ все още заема голям дял от енергийния микс, особено в развитите държави, където се използва за всичко - от отопление до производство на електроенергия.

Той генерира два пъти по-малко парникови емисии от въглищата, но въпреки това въглеродният му отпечатък си остава доста по-висок от този на ВЕИ. Рисковете от аварии на газопроводите и битовата инфраструктура също са сред минусите на синьото гориво.

"Газовите компании в последните няколко години подцениха променящите се нагласи в обществото. Кризата, предизвикана от COVID-19, също изигра своята роля за ускоряването на тази промяна.

Сега и инвеститорите предпочитат да изчакат и да обмислят по-внимателно къде трябва да бъдат насочени основните ресурси в енергетиката", коментира пред Bloomberg Ник Стансбъри от лондонската консултанска компания Legal & General Investment Management.

По данни на неправителствената екоорганизация Fossil Free над 1 200 финансови институции, управляващи активи за 14 трилиона долара в световен мащаб, са се ангажирали с пренасочване на инвестициите в своите портфейли от изкопемите горива към алтернативни енергийни проекти. Преди пет години броят им е бил едва 181 с активи за около 50 млрд. долара.

В Съединените щати по-високите разходи за посрещане на екологичните изисквания увеличиха цената на Атлантическия газопровод почти двойно до 8 милиарда долара.

Освен него има и други газови проекти в САЩ, на обща стойност 10 милиарда долара, които бяха спрени, въпреки че имаха подкрепата на президента Доналд Тръмп и неговата администрация.

В Европа се водят остри дебати за това дали има нужда от изграждането на газопровода Северен поток 2 от Русия до Германия, макар че аргументите са по-скоро геополитически, отколкото екологични.

Проблемът е, че в този проект вече са инвестирани милиарди и спирането му означава те да бъдат буквално изхвърлени на дъното на Балтийско море.

И докато в богатите държави екоактивистите в момента използват срещу природния газ същия "арсенал", който използваха и срещу въглищата, картината в развиващите се страни е доста по-различна.

Бързите темпове на урбанизация и повишаващият се жизнен стандарт продължават да са мощен двигател както за търсенето на природен газ, така и на въглища.

.Тръмп даде обещание на въгледобивната индустрия, което не успя да изпълниАмериканският президент Доналд Тръмп похарчи над 1 милиард долара от парите на данъкоплатците в подкрепа на въгледобивния сектор, но без особени успехи

Енергийните компании инвестират много в разработката на находища и изграждане на инфраструктура на новите пазари.

"Очакваме търсенето на втечнен природен газ да отбележи по-силен ръст от който и да е друг сегмент в енергийната система през следващите няколко години", коментира наскоро изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бьорден.

До голяма степен това очаквано увеличение на търсенето се дължи на срива на цените, който се наблюдаваше през последните години. Развиващите се страни - от Виетнам до Бразилия, разчитат на природния газ за удовлетворяване на нарастващата енергийна консумация и за намаляване на зависимостта от въглищата.

В региона на Югоизточна Азия Виетнам е един от лидерите в трансформацията към нисковъглеродна енергетика, базирана на природен газ и възобновяеми източници.

До 2029 г. там са планирани газови проекти с обща мощност от над 26 гигавата. Това е достатъчно за покриването на 8% от енергийната консумация на страната.

В Мозамбик френската компания Total ще инвестира 16 милиарда в терминали за втечнен газ и наземна инфраструктура, което ще е най-големият външен инвестиционен проект в историята на Африка.

През следващите пет години се очаква ръст на търсенето на природен газ в Азия, Африка и Близкия изток, докато в Европа и Северна Америка се очаква то да се задържи близо до настоящите си нива, според прогнозите на Международната енергийна агенция.

Правителствата на Стария континент в момента са фокусирани върху следкризисното възстановяване и т. нар. Зелена сделка, която трябва да ускори прехода към въглероден неутралитет до 2050 г. В следващия програмен период на ЕС се предвиждат инвестиции на стойност над 500 милиарда долара в "зелени" инициативи.

Руският газопровод, който скара САЩ и европейските им съюзници

Това обаче е лоша новина за проекти, като терминала за втечнен газ в Шанън, Ирландия, който се разработва от американската компания New Fortress Energy. Новото коалиционно правителство в страната реши да извади проекта от списъка на приоритетите, които ще получат европейско финансиране през 2021 г.

Съдът в Швеция постанови, че терминалът в Готенбург не може да бъде свързан към енергийната мрежа, а планираното строителство на газопровода между Франция и Испания също беше спряно след наложеното вето от страна на регуаторите и от двете държави.

Дори и в Австралия, която е един от водещите износители на втечнен природен газ, опозицията срещу синьото гориво се засилва. Според екоактивистите газовите проекти ще попречат на страната да постигне ангажиментите си, поети в Парижкото споразумение за климата.

Природният газ няма как да бъде заменен бързо и в близко бъдеще ще продължи да бъде един от основните компоненти на енергийния микс в световен мащаб. Промяната на нагласите спрямо него обаче може да се отрази на дългосрочните му перспективи и това вече се отчита от инвеститорите, пише Bloomberg. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Трудно
# 0
14:09 | 9 September 2020
Трудно е в енергетиката.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg