Слаб очакван ръст за щатската икономика през 2012-та година

788
Слаб очакван ръст за щатската икономика през 2012-та година

Растежът на американската икономика през 2012 ще бъде слаб, прогнозират анализаторите, анкетирани от "Уолстрийт Джърнъл".

Според техните оценки, темповете на растеж на американски БВП през следващата година ще бъдат около 2% на фона на проблемите на пазара на недвижими имоти, недостатъчния ръст на броя на работните места, а също така съкращаването на държавните разходи, предаде БГНЕС.

Експертите също така предупреждават за възможното влияние на външни фактори върху американската икономика, включително положението в Европа, която може да се сблъсъка с мека рецесия. Темповете на растеж на БВП на САЩ през 2011 г. ще бъдат около 1,7%, сочат експертите.

Основно влияние на прогнозата за американската икономика оказват четири фактора.

Първо, това е неблагоприятната ситуация в световната икономика, поставяща под заплаха американския износ.

Според оценките на IHS Global Insight, темповете на растеж на световния БВП през 2012 г. ще се забавят до 2,7% и съществено ще се отличават едни от други в различните региони на света. Европа, най-вероятно, ще се сблъска с рецесия, докато страните с бурно развиваща се икономика, включително Китай, ще забавят ръста си на фона на мерките за борба с инфлацията.

Това ще ограничи американския износ, който беше светъл лъч в икономиката на САЩ през по-голямата част на тази година, отбелязват експертите.

Вторият фактор, сдържащ очакванията на анализаторите по отношение на американски БВП, е запазващите се трудности при плащането на ипотечните кредити от американците. Пазарът на недвижимост продължава да се тресе и загубите на имоти в резултат на просрочения плащания по кредитите ще натиска надолу цените на домовете, продажбите им и строителството на нови.

Третият фактор, както и преди остава трудната ситуация на пазара на недвижими имоти. Американските компании, най-вероятно, ще продължат да увеличават броя на работните места, но с твърди бавни темпове, за да може да се отслаби безработицата, отбелязват експертите.

Според оценките на Wells Fargo, броят на работните места ще се увеличава средно със 123 хиляди месечно, което няма да реши проблемът с безработицата. Това означава, че тя ще остане над 8% до президентските избори през ноември 2012 г., което автоматично повдига въпроса за потребителските разходи.

Растежът на потребителските разходи в САЩ през следващата година ще бъде около 2%, прогнозира Wells Fargo.

Четвъртият фактор, предизвикващ страховете на инвеститорите, е възможното свиване на бюджетните разходи, което ще отслаби още не възстановилата се икономика на страната.

Според оценките на IHS Global Insight, свиването на разходите на регионалните и местни органи на властта ще съкрати темповете на растеж на БВП с 0,3 процентни пункта през 2012. Съкращаването на разходите на федералното правителство ще донесе понижаване с още 0,23 процентни пункта.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg