Страната с 4 свободни места за кандидат в строителството и мините

1211
Страната с 4 свободни места за кандидат в строителството и мините

© Pixabay.com

Икономическата теория предполага, че най-затегнатият пазар на труда от повече от 40 години трябва да е повече от достатъчен да увеличи заплатите и инфлацията в Япония. Реалността обаче е друга, пише Bloomberg.

Съотношението работни места –кандидати по сектори, публикувано миналия петък, показва сериозен недостиг на работни места, особено в администрацията. Много трудещи се не желаят или не могат да променят професията си и да се насочат към области, където търсенето е най-голямо.

Пропастта между различните категории остава сравнително непроменена в последните пет години.

Друга ключова причина за слабото нарастване на заплащането на всички служители е, че някои от най-затегнатите сектори са сравнително малки, от гледна точка на броя на хората, които са заети в тях. Докато в строителството и мините има 3.7 работни места за кандидат, който търси подобна работа, този сектор съставлява под 5% от работните места в икономиката.

В противоположния край на спектъра администрацията е най-големият сектор с близо 13 милиона заети в нея, но тук има повече хора, търсещи работа, отколкото свободни работни места.

Първата дама на Япония забравила английския език за пред ТръмпАкие Абе вероятно се е престорила, че не говори английски език, за да не й се налага да общува с президента на САЩ

Наблюдава се известно нарастване на мобилността на трудовия пазар, но „голям брой хора все още принадлежат към „системата една работа за цял живот“, казва Рурико Тошиба, икономист от Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg