Стряскащи факти за щатската икономика

2828
Стряскащи факти за щатската икономика

Известно е, че щатската икономика е в лошо състояние, но това, което повечето хора не знаят е наистина колко отчайващо е финансовото положение в САЩ, пише Blacklistenews.com. Истината е, че икономиката не преминава през обикновен „спад" или „рецесия". Това, което се случва в момента е началото на края на най-великата икономическа машина съществувала някога.

Алчността и задълженията на американците буквално изяждат икономиката на страната. Общите щатски държавни, корпоративни и лични задължения вече достигат 360% от БВП, което е доста повече в сравнение с ерата на Голямата депресия.

Американците почти напълно разрушиха огромната си производствена база, изнесоха милиони работни места в чужбина, харчеха повече отколкото можеха да си позволят десетилетия наред и създадоха най-големия дългов балон в историята. Големият ден на финансовата разплата наближава бързo, а повечето американци абсолютно не го осъзнават.

Истината е, че не можеш вечно да предизвикваш финансовите закони на вселената. Това, което се изправя, трябва да падне. Кредитополучателят е слуга на кредитора. Когато се опитваш да хитруваш това винаги в крайна сметка ти се връща.

Понякога са нужни сурови, безмилостни данни за много от хората, за да осъзнаят в каква ситуация се намират.

Ето и някои факти за щатската икономика, които са почти невероятни:

43) През 2010 г. правителството на САЩ се очаква да емитира почти толкова нов дълг, колкото всички останали правителства в света взети заедно.

42) Оценки показват, че правителството на САЩ ще има бюджетен дефицит в размер на близо 1.6 трлн. долара през 2010 г.

41) Ако харчите по долар на секунда, ще са ви нужни повече от 31 000 години, за да похарчите 1 трлн. долара.

40) Всъщност ако сте харчили по 1 млн. долара всеки ден от рождението на Христа насам, досега все още нямаше да сте похарчили 1 трлн. долара.

39) Общият правителствен дълг на САЩ в момента достига 90% от БВП.

38) Общият дълг на кредитния пазар, в това число правителствен, корпоративен и частен, е достигнал 360% от БВП.

37) Данъчните приходи от корпоративното облагане падат с 55% (до 138 млрд. долара) за годината приключила на 30 септември 2009 г.

36) В момента в щата Калифорния има 8 области, в които безработицата е над 20%.

35) В района около Сакраменто, Калифорния, една компания на всеки шест е фалирала.

34) През февруари 5.5 безработни американци са се борели за всяко свободно работно място.

33) Според проучване на Pew Research Center, приблизително 37% от всички американци на възраст между 18 и 29 г. са били безработни в определен период по време на рецесията.

32) Повече от 40% от тези безработни в САЩ в момента работят нископлатени работи в сектора на услугите.

31) Ново проучване показва, че 24% от работещите американци са отложили планираната си възраст за пенсиониране през последната година.

30) Над 1.4 милиона американци са подали заявления за фалит на физическо лице през 2009 г., което представлява ръст от 32% в сравнение с 2008 г. Освен това повече американци са подали заявления за фалит през март 2010 г., в сравнение с който и да било месец откакто щатският закон за фалитите беше затегнат през октомври 2005 г.

29) Заявленията за ипотеки в САЩ падат през юни с близо 40% в сравнение с месец по-рано до най-ниското си ниво от април 1997 г.

28) По данни на RealtyTrac броят на процедурите по изземване на жилища в САЩ поставя рекорд във втора поредна година през 2009 г.

27) Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ наскоро обяви, че повече от 10% от всички собственици на жилища, които имат ипотечен заем, са пропуснали поне по една вноска в периода януари-март. Процентът е рекордно висок и нараства от 9.1% преди година.

26) Щатските банки са иззели близо 258 000 жилища в цялата страна през първото тримесечие 2010, което представлява ръст от 35% на годишна база.

25) За първи път в историята на САЩ жилищата, притежавани от банките имат по-голяма нетна стойност от тази на жилищата, притежавани от американците.

24) Към края на 2009 г. повече от 24% от всички жилища с ипотеки в САЩ са били по-евтини от стойността на ипотечните кредити, които са получени за закупуването им.

23) Стойността на търговските имоти в САЩ пада с близо 40% от 2007 г. и в момента 18% от офис площите в САЩ са незаети.

22) През 2009 г. щатските банки отчитат най-големия спад в частното кредитиране от 1942 г. насам.

21) Щатът Ню Йорк е забавил плащания на стойност 2.5 млрд. долара както краткосрочен начин да запази състоятелността си, но вече има предупреждения, че финансовото положение скоро може да се влоши още повече.

20) За да покрие очаквания бюджетен дефицит в размер на 280 млн. долара за 2010 г., Детройт издаде 20-годишни общински облигации на стойност 250 млн. долара през март. Облигациите бяха емитиране малко след като от Детройт предупредиха, че ако финансовото положение на града не се подобри, той може да обяви фалит.

19) Данни на Националната лига на градовете показват, че местните правителства вероятно ще имат недостиг на средства в размер на между 56 и 83 млрд. долара от сега до 2012 г.

18) Според EconomicPolicyJournal.com, 32 щата вече са свършили средствата за изплащане на помощите за безработица и федералното правителство осигурява средства на тези щати, за да могат да плащат редовно на безработните.

17) Тази рецесия изтри 8 млн. работни места от частния сектор в САЩ.

16) Помощните средства от страна на правителството като социално осигуряване, помощи за безработни, купони и други програми са нараснали до рекордно високо ниво през първите три месеца на 2010 г.

15) В момента 39.68 млн. американци получават купони за храна от държавата, което е нов рекорд. Нещата обаче изглежда ще се влошат. От Министерството на земеделието в САЩ прогнозират, че броят на хората, които са в програмата за купони за храна ще надхвърли 43 милиона през 2011 г.

14) Във Финикс, Аризона броят на откраднатите коли годишно възлиза на 57 000, като това е новата световна столица за кражба на коли.

13) Щатските власти твърдят, че в момента в страната има над 1 милион членове на престъпни улични банди. Тези 1 милион членове на банди са отговорни за до 80% от престъпленията извършвани в САЩ всяка година.

12) Системата на здравеопазването щеше да се сблъска с недостиг на приблизително 150 000 лекари през следващите около 10 години, но благодарение на приетата от Конгреса реформа в здравеопазването, този брой може да нарасне с още няколкостотин хиляди.

11) По изчисления на данъчната комисия в Конгреса здравната реформа ще наложи 409.2 млрд. долара допълнителни данъци на американците до 2019 г.

10) Индексът Dow Jones Industrial Average записа най-лошия си месец май от 1940 г.

9) През 1950 г. средното съотношение на заплащането на ръководител на компанията към заплащането на служител на компанията е било около 30 към 1. От 2000 г. насам това съотношение е скочило до между 300 и 500 към 1.

8) Приблизително 40% от всички разходи в търговията на дребно идват от 20-те процента от американските домакинства, които са с най-високи доходи.

7) Според икономистите Томас Пикети и Емануел Саез, две трети от увеличенията на доходите в САЩ в периода 2002-2007 г. са били за най-богатия 1% от американците.

6) 40-те процента от американците с най-ниските доходи в момента общо притежават по-малко от 1% от богатството на нацията.

5) Ако един американец всеки месец заплаща само минималната вноска по сметка от 6 000 долара по кредитната си карта, това в крайна сметка може да му струва над 30 000 долара (в зависимост от лихвата).

4) По данни на щатското Бюро за преброяване на населението, само 26% от американските тийнейджъри на възраст между 16 и 19 години са имали работа в края на 2009 г., което е рекордно нисък процент, откакто подобна статистика започва да се води през 1948 г.

3) Само 58% от представителите на така нареченото Поколение Y плащат сметките си навреме.

2) През първото тримесечие на 2010 г. общото количество на заемите в САЩ, които са просрочени поне с три месеца, нараства в 16-о поредно тримесечие.

1) Изчисления показват, че за да бъде изтрит бюджетният дефицит на САЩ за 2010 г. Конгресът ще трябва да умножи всяка данъчна ставка по 2.4. По този начин 10-процентната ставка би трябвало да бъде 24%, 15-процентната 36%, а 35-процентната ставка трябва да бъде увеличена на 85%.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Илко
# 0
17:07 | 12 July 2010
Преди време имаше един темерут FLEXX - Като му казах, че БВП на Китай е много по-голям от този на САЩ той ми писа, че китайците имали още много ориз да ядът, че да стигнели САЩ. САЩ са на 5 място по производство на коли - 2.5 милиона(Бразилия ги изпреварва)Китай са на първо 10 милиона. САЩ друго производство нямат(освен развитото им земеделие и оръжията), но те са недостатъчно за населението и високият им стандарт.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg