Стряскащото неравенство в САЩ в цифри

1420
Стряскащото неравенство в САЩ в цифри

Неравенството в доходите в САЩ е по-голямо от всякога.

Нов доклад на Institute for Policy Studies (IPS) демонстрира ектремните разлики в заплащането между изпълнителните директори и средностатистическите служители в компаниите.

Проучването на IPS анализира данните от компаниите част от индекса S&P 500, или казано с други думи – най-големите публични дружества в САЩ.


Оказва се, че близо 80% от тези компании плащат на изпълнителния си директор над 100 пъти повече спрямо средностатистическия работник, предава CNBC.

Близо 10% от фирмите пък изпъкват с възнаграждение за работниците, което е по-ниско от линията на бедността в САЩ – 27 хил. долара на година за четиричленно домакинство.

Сред 50-те публични компании с най-голяма разлика в заплащането през 2018 г. средностатистическият служител трябва да работи най-малкото 1000 години, за да спечели сумата, която изкарва директорът само за една година.

Според доклада 88% от работниците в тези компании са заети почасово, а 31% работят в страни с ниски доходи, като Китай и Мексико.

Сред тези 50 компании с най-голяма разлика в заплащането, 24 броя са сини чипове в множество сектори. Три от тези компании се подвизават в автомобилния сектор, пет са технологични, пет са в индустрията с бърза храна, а 14 развиват дейност в търговията на дребно.

От IPS посочват, че разликата в заплащането между директора на Walmart и средностатистическия служител в компанията достига 1 към 1 076. Изпълнителният директор на веригата за хранителни стоки е спечелил 23 6 млн. долара през 2018 г., докато средното заплащане на служителите възлиза на 21 952 долара на година.

Компанията с най-голямо неравенство в заплащането е Gap. Модната марка плаща на шефа си 20 793 939 долара, което е 3 566 пъти повече от типичната заплата в компанията от едва 5 381 долара. Това е така, защото Gap разчита на голямо количество сезонни работници.

Питър Друкър, често наричан бащата на модерната наука за управлението, вярва, че здравословната пропорция в заплащането между изпълнителен директор и работник възлиза на около 25 към 1.

Говорител на Walmart посочва, че разликата в заплащането не обхваща допълнителните канали, по които биват компенсирани служителите, като различни придобивки и покачването на заплатите, което се случва през последните няколко години.

„Ако погледнете съотношението, това, което, според нас, липсва, е нивото на инвестиции, които направихме в нашите сътрудници през последните няколко години, за да увеличим заплатите и да разработим програми за обучение и образование, което им позволяват да изградят кариера“, казва Ранди Хангроув, старши директор Връзки с обществеността в Walmart.

„Инвестирахме 4.5 млрд. долара в няколко програми и вдигнахме стартовите си заплати в САЩ с над 50% през последните 4 години”, добавя той.

Разликата в заплащането между шефове и служители е само един метод да се измери неравенството в САЩ.

Колко милениали милионери има в САЩ?Популацията от заможни млади хора се увеличава


Бюрото за преброяване на населението на страната използва индекс на име Gini, за да измерва неравенството.

Индексът има скала от 0 до 1, като 1 изразява съвършенно неравенство (когато едно домакинство получава 100% от дохода, докато останалите не получават нищо), а 0 представлява „перфектно равенство” (когато всички домакинства имат равен дял от дохода).

Според анализ от 26 септември тази година на правителствената агенция, индексът Gini в САЩ възлиза от 0.482 през 2017 г. до 0.485 през 2018 г., като в 9 щата неравенството значително е скочило.

„Увеличаването на неравенството засяга практически всяка част на страната, а не само големи градски райони или финансови центрове“, казва Естел Сомейлер от IPS.

„Това е постоянен проблем в цялата страна - в големите и малките градове, във всички 50 щата“, добавя тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg