Търговията с оръжие отчита първи ръст от 2010 г. насам

1100
Търговията с оръжие отчита първи ръст от 2010 г. насам

© Pixabay

Международната търговия с оръжие и военни услуги отчита ръст на годишна база за първи път от 2010 г. насам, сочат данните на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), цитирани от CNBC.

Най-големите 100 компании за търговия с оръжие в света отчитат продажби за общо 374.8 млрд. долара през 2016 г., като това е с 1.9% повече спрямо продажбите, реализирани през 2015 г., сочи докладът.

През последната година се наблюдава тенденция за по-високи приходи при американските компании за оръжие, попадащи в SIPRI топ 100.


„С продажби за общо 217.2 млрд. долара, щатските компании за оръжие, намиращи се в SIPRI топ 100, записват 4% ръст в продажбите на годишна база“, пише в доклада.

Резултатите са вследствие на по-голям брой американски военни операции в чужбина и поради големи поръчки на военна техника от отделни страни, уточнява проучването.

Най-големият производител на оръжие в света, според SIPRI, е щатската компания Lockheed Martin, чиито продажби скачат с 10.7% на годишна база през 2016 г. По този начин компаниите от САЩ заемат цели 57.9% от продажбите на фирмите от SIPRI топ 100.

„С придобиването на производителя на хеликоптери Sikorsky в края на 2015 г., както и с по-високото търсене на изтребителя F-35, Lockheed Martin отчитат значителен ръст в продажбите си на оръжие през 2016 г.“, посочва Од Фльоран, директор на SIPRI по оръжие и военни разходи.

На фона на традиционните производители на оръжие, според института, се наблюдава тенденция за налагане на нови големи компании в индустрията от Бразилия, Индия, Турция и Южна Корея.

Търговията с оръжие достигна нива, невиждани от Студената война САЩ са доставили оръжия до най-малко 100 държави през последните 5 години, значително повече от всички изнасящи държави

Оръжейните компании в Южна Корея, която дели една граница с непредвидимата Северна Корея, отчитат ръст от 20.6% на годишна база в продажбите, до 8.4 млрд. долара.

Миналата година е донесла смесени емоции за някои от установените търговци на оръжие. Компаниите в Австралия, Израел, Япония, Полша, Сингапур и Украйна, отчитат спад в общите си продажби от 1.2% на годишна база.

Конкретно японските фирми за оръжие регистрират спад в продажбите от 6.4% през 2016 г. спрямо предходната година.

SIPRI изготвя доклада от 2002 г. Тогава, преди 14 години, общите приходи от продажби на компаниите от топ 100 са били с 38% по-ниски спрямо резултатите за 2016 г.

Топ 5 на компаниите за 2016 г. включва Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, BAE Systems и Northrop Grumman. В топ 5 само BAE Systems не е щатска компания, докато сред първите 10 по размер на приходите от продажби се нареждат цели 7 американски фирми. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg