Технологичен магнат плаща на умници да не ходят в колеж

1261
Технологичен магнат плаща на умници да не ходят в колеж

Вместо да се обръща внимание в гимназията, Ник Камарата предпочитал да чете книги за каквото го интересува. Той има принос към програмирането, което го класира за уважаваната програма на Carnegie Mellon University за компютърни изследвания, но 18-годишният програмист няма да отиде в колеж тази есен. И може би никога.

Камарата е един от 24-те спечелили уникалната „студентска стипендия" , учредена от технологичния магнат от Сан Франциско Питър Тиел, условието за която е получателят й да не отиде в колеж. В замяна той получава 100 000 долара, с които да преследва предприемаческите си мечти през следващите две години.

Тиел лично избира победителите според потенциала на предложените от тях проекти за промяна на света. Всички предложения са в основната си част технологични, но същевременно се простират върху много научни дисциплини.

Един победител иска да създаде мобилна банкова система за развиващия се свят. Друг работи за създаване на по-евтини биогорива. Трети иска да направи роботи, които могат да помагат в домакинството.

Наградата бе учредена в момент, когато в САЩ текат разгорещени дебати за стойността на висшето образование. Новозавършилите, затънали в студентски заеми, се натъкват на едни от най-трудните времена за пазара на труда от десетилетия.

Повишаващите се университетски такси и намаляващите перспективи накараха мнозина да се запитат дали колежът действително си струва времето и парите.

"Превръщането на хората в роби на дълговете още докато са студенти, наистина не е начинът, по който да изградим по-добро общество", смята Тиел.

Самият той прави състоянието си като един от основателите на онлайн платежните услуги PayPal, скоро след като завършва право в Станфорд. След това става първият голям инвеститор във Facebook.

В интервюта и във филантропската си дейност, Тиел непрекъснато настоява, че иновациите в САЩ са в застой и че са необходими радикални решения за бъдещото развитие на цивилизацията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...