Топ 7 на най-скъпите криптовалути в света

14070
Топ 7 на най-скъпите криптовалути в света

© Pixabay

Въпреки че виртуалните валути съществуват от близо десетилетие, едва в началото на тази година светът прикова вниманието си върху тях.

Основна причина за това е флагманът на всички криптовалути – биткойнът, който поскъпна близо 20 пъти само в рамките на 2017 г.

Ситуацията около блокчейн технологията (инфраструктурата, стояща зад виртуалните валути) се развива светкавично, като според мнозина, потенциалът, който крие това ново явление, може да се сравни с този на интернет.

Докато блокчейн технологията вече официално намира приложение в най-различни бизнеси, криптовалутите продължават да крият огромен риск. Основният риск идва от това, че виртуалните валути не са регулирани. С други думи, инвеститорите нямат никаква защита, ако станат жертва на измама.


Освен това тегне липса на предвидимост, тъй като никой не знае дали утре националните правителства няма да решат да забранят, облагат или криминализират виртуалните валути – нещо, което много бързо ще сложи край на цялото парти. А то все още се намира в началото си.

Тепърва институционалните инвеститори ще навлязат на пазара на криптовалути чрез търговия с фючърси и появата на биткойн базирани ETF.

Прогнозите сочат, че биткойнът може да поскъпне до 6-цифрени стойности, което провокира дори още по-голяма мания около новия и засега лесен начин за набавяне на висока доходност.

В света има около 1000 виртуални валути, които се търгуват публично, като общата им стойност възлиза на близо 490 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap.

Локомотивът на всичко това са няколко по-популярни криптовалути, които се смятат и за най-надеждни, особено във все още мътните и анонимни води на този изцяло нов пазар, където човек никога не знае дали ще стане жертва на pump and dump схема.

Екипът на Profit.bg представя 7-те най-популярни криптовалути, подредени по размера на пазарната им капитализация, на база данните на CoinMarketCap, актуални към момента на подготвяне на материала.

7. Даш (Dash)

Пазарна капитализация: 6.752 млрд. долара

Цена: 870 долара

Виртуалната валута се появява през 2014 г. под името Екскойн (Xcoin), като само месец след дебюта си криптовалутата сменя името си на Дарккойн (Darkcoin). Година по-късно има нова смяна на името, което е актуално до днес – Даш (Dash).

Този дигитален актив се смята за един от най-лесните за използване при трансакции.

Цената на един даш върви на ниво от 870 долара за брой, като от началото на годината ставаме свидетели на близо 8000% ръст. За сравнение, в началото на тази година даш се търгуваше срещу 11 долара.

Максималният брой единици, които могат да бъдат изкопани в блокчейн технологията на разглежданата виртуална валута, е 18 900 000. Досега са изкопани 7 750 149 броя.

6.  IOTA (MIOTA)

Пазарна капитализация: 12.162 млрд. долара

Цена: 4.38 долара

IOTA е създадена през 2015 г. Основното предназначение на тази блокчейн технология е да осигури метод и канал за автоматични разплащания между машини в контекста на интернет на нещата.

Цената на една единица от тази валута е ниска, но за сметка на това няма какво да се копае/добива, тъй като всички 2 779 530 283 броя МIOTA вече са в обращение. И тук сме свидетели на внушителен ръст, тъй като цената на MIOTA в началото на година бе под 1 долар.

5. Рипъл (Ripple)

Пазарна капитализация: 15.8 млрд. долара

Цена: 0.48 долара

Блокчейн системата Ripple и криптовалутата, циркулираща в нея - XRP, се зараждат през 2012 г. Тук отново акцентът е поставен върху бързите и ефективни трансакции, като Ripple позволява много по-голяма скорост при прехвърляне на стойност.

В системата е предвидено да циркулират 100 000 000 000 XRP, като понастоящем те са 38 739 144 847 броя. В началото на тази година цената на един XRP бе едва 0.006 долара.

4. Лайткойн (Litecoin)

Пазарна капитализация: 16.8 млрд. долара

Цена: 310 долара

Лайткойн се появява през 2011 г. и е една от първите алтернативи на биткойн по онова време. Идеята тогава е била свързана със създаването на алтернатива за диверсификация на инвестициите в биткойн.

Максималният обем на тази криптовалута е 84 000 000 броя, като понастоящем са изкопани/добити 54 280 508 броя. Лайткойнът поскъпва с близо 7000% от началото на годината, когато цената му бе едва 4.55 долара

3. Биткойн Кеш (Bitcoin Cash)

Пазарна капитализация: 26.3 млрд. долара

Цена: 1 562 долара

Биткойн Кеш се появи през тази година, като събитието бе широко прокламирано като „разделяне на биткойн на две“. Всъщност Биткойн Кеш си е съвсем отделна криптовалута, която разполага с повече мащаб от класическия биткойн, или с други думи - осигурява по-бързи трансакции.

В мига на появата си всички инвеститори, притежаващи биткойн по сметките си, получиха автоматично същия брой биткойн Кеш. Подобно на първоизточника си, заложеният максимален брой единици в блокчейн системата са 21 000 000, като понастоящем са изкопани 16 852 775 броя.

Около биткойн Кеш имаше полемика, която се отрази на цената, но към днешна дата ставаме свидетели на петкратно поскъпване, откакто криптовалутата е на пазара.

2. Етериум (Ethereum)

Пазарна капитализация: 62.1 млрд. долара

Цена: 644 долара

Блокчейн технологията Етериум се появи през 2015 г. Свойствата на тази технология позволяват вземането на краткотрайни решения на автоматичен принцип. Поради иновативния характер на Етериум, системата придоби бърза популярност и вече е втората най-влиятелна криптовалута на пазара.

96 308 851 броя етери циркулират в обращение, като това е и максималният заложен брой. В началото на годината един етер се търгуваше срещу едва 8 долара.

1. Биткойн (bitcoin)

Пазарна капитализация: 284 млрд. долара

Цена: 17 000 долара

Биткойнът се появява през 2009 г. за първи път. За негов създател се смята мистериозната личност (или организация) Сатоши Накамото, който до ден днешен остава неизвестен. Биткойнът е най-популярната криптовалута, като търговията с нея доминира на световните пазари за виртуални валути.

Появата й може да се смята за истинска революция, тъй като реално това е децентрализирана платежна система, чрез която могат да се прехвърлят огромни стойности без такси и съвсем анонимно.

Единиците, циркулиращи в обращение, са 16 737 925 броя, а максималният заложен брой е 21 000 000 броя.

В началото на годината един биткойн се търгуваше срещу 962 долара, докато сега цената е близо 20 пъти по-висока.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg