Цената на въглищата в Китай достигна нов рекорд

655
Цената на въглищата в Китай достигна нов рекорд

© Pixabay

Енергийната криза в Китай се задълбочава на фона на студеното време, което обхвана по-голямата част от страната.

Електроцентралите в Поднебесната империя се опитват да увеличат запасите си от въглища, което доведе до рязък скок в цената им, съобщава Ройтерс.

Очаква се ръст в потреблението на електроенергия за отопление на домовете и офисите, тъй като студената вълна се премества от север на юг. Среднодневните температури ще се понижат с 15-16 градуса по Целзий в следващите дни.

Недостигът на въглища, високите цени на горивата и възстановяването на промишленото производство след пандемията предизвикаха проблеми в енергийната система на втората най-голяма световна икономика. В 17 китайски провинции се стигна и до въвеждане на режим на тока, а в някои заводи дори се стигна до временно спиране на производството.


Междувременно, цената на въглищата достигна рекордно ниво от 1670 юана (260 щатски долара) за тон. От началото на годината поскъпването е с над 200%.

В някои от северните провинции вече беше включено централното парно отопление, тъй като понижаването на температурите започна по-рано от очакваното. Топлоцентралите в тези региони обаче се захранват основно от въглища.

Правителството в Пекин предприе серия от мерки, с които да бъде ограничено поскъпването на изкопаемите горива, включително увеличаване на местното производство и ограничаване на индустриалното потребление в периодите на пиково натоварване на електропреносната мрежа.

Пиковият момент в добива на петрол наближава, но това няма да спаси светаПромяната в посока чиста енергия води до упадък на петролната индустрия. Светът обаче се нуждае от много по-амбициозен план за спасяването на климата и постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.


Властите неколкократно увериха потребителите, че енергийните доставки в зимния отоплителен сезон са подсигурени.

Анализаторите обаче очакват енергийната криза в Китай да продължи и в началото на 2022 г. Освен това, според прогнозите, индустриалното потребление на енергия през четвъртото тримесечие на тази година може да се понижи с до 12%, тъй като домакинствата ще имат приоритет при осигуряването на доставките на електрическа енергия пред промишлените потребители.

 Пекин предприе и една от най-смелите стъпки в своята енергийна реформа, като разреши цените на електрическата енергия, произвеждана от въглища, да могат да варират с до 20% от базовите нива, определени от енергийния регулатор. По този начин електроцентралите ще могат да "прехвърлят" част от поскъпването на енергийните ресурси върху индустриалните потребители на ток.

В същото време производителите на стомана, цимент и химически продукти, чието производство е силно енергоемко, ще бъдат подложени на натиск заради по-високата волатилност на цените и финасовите им резултати вероятно ще се влошат.

Китай си постави за цел да постигне пълна въглеродна неутралност до 2060 г., като за целта страната се опитва да намали зависимостта си от въглищата и да увеличи дела на възобновяемите източници в енергийния микс. Засега обаче изкопаемите горива продължават да осигуряват по-голямата част от производството на енергия в Поднебесната империя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg