Въглища се трупат по пристанищата в Европа след топлата зима

1023
Въглища се трупат по пристанищата в Европа след топлата зима

© Pixabay

Въглищата се трупат по пристанищата из Европа, което натиска надолу както цените на изкопаемото гориво, така и на електричеството.

Запасите от въглища на три европейски пристанища – Ротердам, Амстердам и Влисинген, са близо до най-високите си нива от 2013 г.

Доставките се натрупват по време на зимата, която бе по-топла от обикновеното и вследствие на опитите на правителствата да ограничат емисиите от най-замърсяващото изкопаемо гориво.

Резултатът е, че запасите на суровината са необичайно големи в период, в който би трябвало да са намалели след отоплителния сезон.

По-евтините въглища са един от факторите, които свалят цената на електричеството от Германия до Скандинавския регион, след като суровината поскъпваше в продължение на три години и достигна цена от 100 долара за тон през октомври.


“Доставките на все по-големи количества въглища от САЩ, Русия и други доставчици заливат пазарите от месеци," казва Джо Алдина от S&P Global Platts. “Меката зима в Европа намали търсенето на електричество и задълбочи проблема.”

Запасите на въглища в Европа надхвърлиха 7 млн. тона по-рано през месеца, което е почти два пъти повече, в сравнение със същия период през 2018 г., сочат данни на S&P Global Platts. Тези запаси са намалели с около 7.5% от рекордната седмица около 8 април, но остават изключително високи за това време на годината.

Цените на фючърсите на въглищата падат в последните пет месеца, след като азиатските държави, предвождани от Китай, намалиха вноса. Въглищата с доставка в Ротердам поевтиняват с около 16% от началото на 2019 г. и се търгуваха на цена от 71.40 долара за тон вчера в Лондон.

“Условията за предлагането в краткосрочен план са неблагоприятни,” казва Ху Хенг Тан, анализатор в Marex Spectron Group Ltd.

“Увеличение на предлагането би трябвало да подложи цените на натиск. В Европа отново има усилия за възобновяване на запасите, което би трябвало да помогне за оползотворяване на част от наличното предлагане.”

"Повечето компании, използващи въглища, вероятно са хеджирали предварително по-голяма част от разходите си за горива за тази година, така че не би трябвало да се облагодетелстват прекалено много от това свръхпредлагане в краткосрочен план.

Междувременно тези компании и компаниите, използващи възобновяеми енергийни източници, които вече не получават субсидии, може всъщност да пострадат, тъй като по-ниските цени на въглищата може да свалят цените на електричеството", според Елчин Мамадов от Bloomberg Intelligence.

Германия закрива всички електроцентрали на въглища до 2038 г.Планът за елиминиране на електроцентралите на въглища, както и на ядрените електроцентрали, означава, че Германия ще разчита на енергията от възобновяеми източници, която ще осигурява между 65% и 80% от електроенергията в страната до 2040 г.

Засега търсенето също е засегнато от промяната в климатичните условия. По-високите температури намалиха необходимостта от отопление, но и пресушиха река Рейн в Германия.

Ниските нива на реката затрудниха транспорта на въглища от пристанищата до електроцентралите нагоре по течението на реката, тъй като по-тежките шлепове не могат да преминат през ключови точки по поречието на реката.

Зимните дъждове позволиха отварянето на реката през март за някои кораби, но нивото на реката при Кауб, което е едно от най-плитките места, са с 20% по-ниско, в сравнение с началото на засушаването през миналия сезон.

По-ниските цени на въглищата се отразяват на постоянно променящата се икономика около компаниите за комунални услуги, които използват въглища, за да генерират електроенергия. Много от тях могат да избират дали да използват въглища или природен газ, чиято цена също падна с по-топлото време и по-слабото търсене от Азия.

Цената на въглеродните емисии също нараства, което принуждава компаниите за комунални услуги да използват по-чисти горива.

“При настоящите нива на цените на природния газ използването му за добив на електроенергия ще отнеме пазарен дял от използването на въглища това лято, което означава, че ще е трудно и ще е необходимо повече време запасите от въглища да спаднат до нормални нива,” казва Алдина от S&P Global Platts.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
17:04 | 30 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg