Потреблението на въглища записа ръст след две години свиване в търсенето, но компаниите във въгледобива трябва да са готови за нов период на стагнация, сочат данните на Международната агенция по енергетика (IEA), цитирани от CNBC.

В своя последен годишен доклад IEA прогнозира, че търсенето на въглища по света ще остане стабилно през идните 5 години, но ще запише ръст от едва 1% в периода 2017-2023 г.

Причината за стагнацията в този сектор си остава непроменена през последните години – развитите държави полагат усилия да намалят употребата на въглища, докато в същото време Индия и други развиващи се страни се обръщат към въглищатата, за да увеличат производството си на електричество.

"В нарасващ брой страни елиминирането на генераторите, разчитащи на горене на въглища, е ключова политика относно климата. В други въглищата остават предпочитан източник на електричество, който изглежда наличен и достъпен“, казват от базираната в Париж IEA.

Прогнозата на институцията идва на фона на данни, че светът не успява да изпълни зададените цели за превенция на климатичните изменения. Горенето на въглища с цел създаването на електрическа енергия или за индустриални цели, като производството на стомана, са основни допринасящи елементи за глобалното затопляне.

"Изкопаемите горива ще бъдат с нас още дълго време“, казва изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол. „Поради това единственият начин да спазваме нашите дългосрочни климатични цели и да отговорим на ефектите от замърсяването на въздуха, същевременно правейки така, че повече хора по света да имат достъп до енергия, изисква подход, който интегрира силни политики с иновативни технологии“, добавя той.

През 2023 г. IEA смята, че светът ще потребява малко над 5.4 млрд. тона въглища.

Защо търсенето на въглища в Европа не намалява?Ако някой е мислел, че нарастващите цени на вредните емисии от изкопаеми горива в Европа ще се отразят на търсенето на въглища, трябва да помисли отново


При подобно ниво въглищата ще осигуряват 25% от световното потребление спрямо 27% в наши дни. Според доклада, евтините и зелени горива, като природния газ и възобновяемната енергия, продължават да изяждат дела на въглищата.

Намаляващото потребление в Китай - най-големия пазар за въглища в света, ще бъде основен проблем през идните години. Според доклада, потреблението на въглища в Китай ще намалява с половин процент всяка година до 2023 г.

В САЩ и Европа търсенето на въглища ще намалее с 2% всяка година, тъй като развитите държави продължават да закриват централи, разчитащи на изкопаеми горива, за сметка на откриването на такива, работещи с природен газ или станции за възобновяема енергия.