Защо Германия може да спасява другите?

1644
Защо Германия може да спасява другите?

Германската икономика е най-голямата в Европа и в резултат на това, страната ще понесе най-голямата тежест в спасяването на закъсалите икономики в съюза.

Какво прави Германия толкова силна? Business Insider обяснява това в няколко факта:

Германия е петата най-силна икономика в света и първата в Европа.

БВП: 2.94 трилиона долара

Ръст на БВП за 2010 г.: 3.6%

Кредитен рейтинг: AAA (S&P)

След бързото възстановяване на Германия след Втората световна война се появява терминът "Wirtschaftswunder" (немско икономическо чудо).

Обединяването на двете Германии струва 1.9 трилиона долара, а Западна Германия все още е по-силна от Източна, въпреки че са минали 20 години падането на Берлинската стена.

Германия е вторият най-голям износител в света.

Страната е водещ износител на машини, автомобили, химикали и домакинска техника. Единствено Китай изпреварва Германия в износа.

За разлика от Великобритания и Франция, Германия няма един финансов център. Докато по-голямата икономическа активност на Острова и във Франция е съсредоточена съответно в Лондон и Париж, в Германия не е така. Само три от най-големите компании в страната са базирани в Берлин, а фондовата борса се намира във Франкфурт.

Германия има едно от най-ниските нива на безработица в Еврозоната - 6%. За сравнение в Испания нивото е 20%, а в Гърция 15%.

Германците имат ниска задлъжнялост.

Заплатите в Германия (с отчетена инфлация) регистрират ръст от 30% от 1985 г. насам. Във Великобритания този ръст е едва 6%.

След период на забавен ръст в началото на 2000-те години, Германия предприе редица реформи.

Реформите, предложени от канцлера Шрьодер, включваха намаление на социалните помощи и др., и имаха цел да намалят безработицата и да увеличат икономическия ръст. От тогава насам, безработицата наистина спадна, но се увеличи разликата между хората с висок и нисък доход.

Германците имат една от най-дългите работни седмици в еврозоната. Тя е дълга 40.6 часа.

В Германия имотната криза не бе с размерите на тази в Щатите. Немските банки финансират максимум до 60% от заема за имот, докато щатските отпускаха много по-голям процент.

Германия наскоро загуби титлата най-голям производител на енергия, генерирана от вятър в Европа (Испания е номер 1 в момента), но страната остава сред водещите производители на енергия от възобновяеми източници. След трагедията във Фукушима, Германия се отказа от атомната енергетика.

37 от най-големите компании с света са базирани в Германия. Сред тях са Volkswagen, Allianz, E.On, Daimler, Siemens, Munich Re Group, BASF, BMW.

Дали обаче Германия също не се „разболява"?

- Германците предпочитат да спестяват, вместо да харчат и потреблението расте само с 0.3% на година.

- Голяма част от излишъка на страната не е инвестиран много печелившо, според The Economist. Инвестирано е в гръцки държавни облигации и американски токсични ипотечни облигации.

- ръстът на производството не е много силен.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

зависи
# 0
12:07 | 29 July 2011
от Уикипедия: Germany is the largest national economy in Europe, the fourth-largest by nominal GDP in the world, and fifth by GDP (PPP)
Георги
# 1
12:07 | 29 July 2011
Германия е 4та икономика в света, не 5та. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...