Защо валутата на Facebook може да се провали?

1178
Защо валутата на Facebook може да се провали?

© Pixabay

Основателят на Facebook Марк Закърбърг иска да създаде световна валута, която да промени света на финансовите услуги за милиарди потребители.

Но много хора, включително влиятелни политици, банкери и регулатори, изобщо не са във възторг от тази идея.

Защо новият проект на Facebook беше посрещнат с толкова много критики?


Libra - новата криптовалута на социалната мрежа, не се радва на еднозначни реакции.

„Не смятам, че Libra трябва изобщо да бъде пускана”, казва конгресменът Каролин Малоуни по време на изслушване във Вашингтон през юли, предава BBC.

Щатският президент Доналд Тръмп, лидерите на страните от Г-7, както и гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни са сред лидерите, изразили негативно мнение относно намеренията на Facebook.

Повечето потребители вярват, че дигиталната валута на социалната мрежа ще представлява нещо като биткойн, тъй като навсякъде за проекта се говори в контекта на „децентрализацията” и „блокчейн технологията”.

С други думи, внушението е, че Libra ще бъде независима валута, която не подлежи на контрол, респективно представлява децентралзиирана платежна система – нещо, което са повечето истински виртуални валути.

Истината обаче е, че Libra няма почти нищо общо с биткойна. Валутата ще се контроли централизирано, като кошница от реални активи, като щатски долари, ще служи за пул, чрез който да се регулира цената на платежната единица. Това ще реши проблемите с волатилността, които са често срещани при традиционните криптовалути.

Създаване на валута

Facebook планира създаването и на дигитален портфейл на име Calibra, който ще бъде вграден в едни от най-популярните платформи в света - Facebook, WhatsApp и Instagram.

Големите финансови играчи са притеснени от намеренията на социалната мрежа и има защо. Facebook реално се опитва да влезе в ролята на правителство, създавайки валута и оказвайки влияние на монетарната политика.

Всеки, който инвестира в тази валута, ще се превърне в субект на политиката на Libra Association – организация, обединяваща редица големи компании, които ще регулират Libra. Критиците на проекта се страхуват, че ако Libra стане популярна, то една технологична компания ще има способността да влияе на национални валути и икономики.

Биткойн vs. Libra: Какви са основните разлики между двете валутиЗащо Libra трудно може да бъде наречена криптовалута

Регулаторите имат полезни действия срещу идеята на Закърбърг, което провокира предположения, че компанията ще се споразуемее с регулаторните органи, преди да пусне официално финансовата си услуга.

Прекалено голяма, за да се провали?

„Това са алтернативни пари”, посочва професор Рос Бъкли от University of New South Wales, добавяйки, че едва ли Libra ще бъде посрещната толкова добре, колкото традиционните криптовалути.

Виртуалните валути, както и дигиталните пари, изпозвани в дадени услуги, като онлайн играта World of Warcraft например, обикновено се разминават без внимание от страна на регулаторите.

Бъкли и негови колеги са публикували материал, описващ всички възможни регулаторни препятствия, които могат да спрат Libra. Изводът от труда е, че валутата на Facebook просто няма как да бъде оставена без налагането на някаква регулаторни рестрикции.

„Libra навярно е ултимативният пример за нещо, което вероятно ще се развие от „прекалено дребно, за да ни пука” до „прекалено голямо, за да се провали” в много кратък период от време”, сочи материалът.

За какво става дума?

Професор Бъкли дава пример с развиващите се страни, където някои хора разчитат на парични преводи от работещите в чужбина техни близки. Тези трансфери са обект на високи такси. Именно тук на сцената излиза Facebook. Всички тези хора могат бързо, бързо да започнат да използват Libra за изпращане на пари, тъй като това ще им спести разходи.

Тази нова услуга обаче и доста бързо може да се превърне в нещо особено важно за доходите на населението в бедните страни по света. Така на даден етап Facebook ще може да влияе на цели държави.

Поради това регулаторите по света ще трябва да се запитат какъв точно актив е Libra. Засега няма конкретен отговор.

Лицензи

Според анализатори Facebook се опитва да убеди регулаторите да класифицират Libra като платежен инструменти или като нов вид ценни книжа, които да бъдат подложени на по-лека регулация.

Веднъж когато регулаторите решат как да третират Libra, тяхното основно оръжие ще бъде издаването на лиценз, обяснява професор Бъкли.

Facebook ще трябва да кандидатства за лиценз във всяка една страна, в която иска да предлага Calibra като платежен инструмент.

Facebook обяви грандиозен план за блокчейн финансови услугиНовата услуга няма да засяга операции само в платформите на Facebook, а ще бъде самостоятелен бизнес, целящ достигане до колкото се може повече потребители по света, влизайки в директна конкуренция с традиционната финансова система

А за да получи тези лицензи, компанията ще трябва да докаже, че може да следи активностите в мрежата си и да засича нелегални дейности, като пране на пари или финансиране на тероризъм.

Facebook ще се нуждае вероятно и от лиценз, за да оперира като финансова институция, което ще зависи от това как регулаторите разглеждат Libra.

Ако Марк Закърбърг се опита да игнорира всички тези препятствия, то начинанието му може и да не свърши добре.

Кризисен план

Някои наблюдатели изразяват притеснения, че регулаторите могат и да не реагират адекватно, тъй като не е особено ясно какво планира Libra Association относно бъдещата си парична политика, казва професор Лана Шварц от University of Virginia.

„На теория, когато удари финансова криза, целта на централните банкери е да стабилизират паричното подаване и да тръгнат към финансово възстановяване в собствената си икономика”, казва тя.

При Facebook не е ясно чии интереси ще бъдат взети предвид при евентуално стабилизиране ная Libra, добавя Шварц.

Освен всичко това, пред кого ще отговаря Libra Association за международната си дейност?

10 неща, които трябва да знаем за новата валута на FacebookLibra, която се очаква да стартира официално през 2020 г., е дигитална валута, базирана на блокчейн технологията

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg