Златната ера на глобализацията приключи

1143
Златната ера на глобализацията приключи

© instainstagram.com/lawrencewongst/

Златната ера на глобализацията приключи и в момента в света протича фундаментална промяна. Държавите все още не са се насочили напълно към протекционизъм, но бизнесът все повече се влияе от геополитическото напрежение. Това каза вицепремиерът и министър на финансите на Сингапур Лорънс Вонг по време на конференцията на глобалните изпълнителни директори на Forbes в Сингапур. Думите му са провокирани от обтегнатите отношения между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Според Вонг Сингапур и останалата част от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) искат отношенията им със САЩ и Китай да се базират според собствените им заслуги. Вече не е актуална логиката, че държавите трябва да са приятели, за да правят общ бизнес.

Имаше надежда, че колкото повече търгуваме и инвестираме един в друг, ще тушираме геополитическото съперничество, каза Вонг. Той припомни теорията на Макдоналдс, според която щом навсякъде има Макдоналдс, значи няма война. В момента и тя не е актуална.


Златният век на глобализацията, който преживяхме през последните 30 години след края на Студената война, приключи и навлизаме в нова ера - ера, която ще бъде отбелязана чрез по-голямо геополитическо съревнование, смята министърът на финансите на Сингапур.

Американските компании няма да могат да строят заводи за чипове в КитайОграничението ще важи за компании, получаващи държавно финансиране и ще е валидно за период от 10 години

Ако този процес продължи, светът ще стане по-опасен и раздробен, допълни той.

 

По време на конференцията Уорънс Вонг заяви, че Сингапур ще продължи да работи както със САЩ, така и с Китай, без да взема страна. Светът е достатъчно голям и двете страни не трябва да определят отношенията си в съпернически термини.

Китай кара много от европейските компании да преосмислят плановете сиПрез първата половина на година икономиката на Китай нарасна с едва 2,5% - доста под официалната цел от около 5,5%

Той предупреди за ефектите, които подобна връзка може да има върху възприятията на по-младите поколения в САЩ и Китай.

Ако няма възможност за осъществяване на връзка и комуникация между хората, е много лесно да изобразим другата страна като лошия човек, допълни Вонг.

Бизнес лидери, участващи в дискусиите на конференцията, изразиха мнение, че разширяващият се разрив между САЩ и Китай не е добър за бизнеса.

„Погледнете го от другата страна на огледалото. Китай току-що премина през американски шок“, каза Чеа Ченг Хе, съпредседател на Value Partners Group, регистрирана в Хонконг компания за управление на фондове, по време на панел на конференцията.

По думите на Вонг, последните поколения китайци са идеализирали Америка и американския начин на живот. Те са шокирани от начина, по който страната ги отхвърля.

Вицепремиерът допълни, че конкуренция между двете нации ще има, но тя не бива да пречи на съвместната им работа, особено що се отнася до проблеми като изменението на климата и справянето с пандемията.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg