Френска асоциация публикува проучване за наличието на следи от нитрати в плодовете и зеленчуците. Според неправителствената организация „Женерасьон фютюр“, коренът от целина е най-замърсеният зеленчук. В 84% от изследваните проби са открити следи от химията.

Следват свежите зеленчуци (74.5%) и цикорията (73%). Пестицидите са по-рядко срещани при аспержите (3%) и царевицата (1.9%).

Гроздето с 89% замърсяване е на първа линия в класацията на опасните плодове. Заедно с него първите позиции се заемат от мандарините с показател 88.4% и черешите - 87.7%, съобщава БГНЕС.

Също така голямо наличие на нитрати в пробите се наблюдава при ягодите, грейпфрутите и нектарините. Най-малко химикали се намират в сливите, кивито и авокадото, пише InoSMI.ru.

Процентът на пестициди в черешовите проби се оказва много по-висок от максимално допустимите стандарти в Европа. Засегнати са и екзотичните манго и папая. НПО организацията „Женерасьон фютюр“ призова правителството незабавно да намали употребата на пестициди в селското стопанство.