Изправената стойка при седене ни прави по-щастливи

2621
Изправената стойка при седене ни прави по-щастливи

© Pixabay.com

Родителите или учителите ви някога казвали ли са ви да „седите изправени“ или да „не се прегърбвате“? Изглежда са имали причина да го правят.

Учени установиха връзка между изправената поза и подобряването на настроението, засилването на концентрацията и понижаването на кръвното налягане.

Резултатите са от проучване сред 82-ма студенти, които са били помолени да направят поредица от тестове, докато седят в различни позиции. Те не са били информирани, че изследването се фокусира върху тяхната поза, а върху тяхната концентрация.


Авторите на проучването са успели да накарат участниците да седят изправени или да се прегърбват като променят височината на бюрото и стола си.

Участниците, които са седели изправени, дават средна оценка на цялостното си настроение 3.77 от 5, в сравнение с 3.43 за тези, които са били прегърбени. Участниците, които седели изправени също така издържали по-голяма част от теста в сравнение с прегърбените.

Предишни проучвания показват, че при получаването на обратна връзка хората, които седят изправени, изпитват по-голяма гордост в сравнение с тези, които седят прегърбени. Други проучвания пък свързват високото самочувствие с изправената поза.

Новото проучване е проведено в университета Фридрих-Александър в Германия, а резултатите от него бяха публикувани в журнала Acta Psychologica.

Защо двойките трябва да си лягат по едно и също време вечер?Въпреки разликите в навиците за сън, обикновено двойките се опитват да се приспособят към рутината на половинката. Някои обаче не разбират защо това се налага

„Изправената стойка при седене се свързва с по-ниско кръвно налягане, по-бавен сърдечен ритъм и по-ниска температура“, казва пред Daily Mail Сара Ауад, един от авторите на проучването.

“Изгърбената и отпусната поза е сигнал за някой, че е в потенциално заплашваща ситуация и трябва да заеме защитна стойка, вследствие на което той или тя е в негативно настроение. От друга страна, седенето в изправена поза дава сигнали на човек, че не се намира в ситуация, която го заплашва.”

Тя допълва, че идеята за „обратната връзка за тялото“ датира от 19-и век, „когато се е смятало, че нашите чувства се коренят в нашите физически действия – ние не се усмихваме, защото сме щастливи, а сме щастливи, защото се усмихваме“.

Миналата година Елизабет Броудбент от Университета в Окланд, Нова Зеландия стига до същите заключения. „Когато хората ходя с наведена надолу глава, гледат надолу и не движат ръцете си това може да влияе на начина, по който се чувстват.

“Противоположно, походката с изправена глава, насочен напред поглед и движение на ръцете влияе по-положително на настроението на човеk.”
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg