Къде Нова година не настъпва на 1 януари?

10151
Къде Нова година не настъпва на 1 януари?

Новогодишният ден и новогодишната нощ са сред най-очакваните празници в Грегорианския календар. Голяма част от света бележи прехода от 31 декември към 1 януари с празненства, но в някои култури годината не започва на 1 януари.

Дори на места, където 31 декември се отбелязва със заря и вдигане на тост с шампанско, друг традиционен новогодишен празник има по-голямо значение, като китайската нова година.

Сайтът mnn.com изброява десет фестивала от цял свят, които отбелязват настъпването на новата година.

Китайската нова година

Тя се празнува в цяла Югоизточна Азия, а виетнамската версия на Лунната нова година Тет обикновено (но не винаги) се отбелязва на същата дата. Тъй като се базира на Лунния календар, датите на празненствата варират в различните години, но винаги се падат между средата на януари и средата-края на февруари.

Това е най-големият празник за годината в Китай. Училищата и магазините са затворени поне за една седмица, а десетки милиони хора поемат на път, за да са с близките си. Драконските и лъвските танци са обичайна гледка, при които кукли с реалните размери на животните и с дълги опашки са контролирани от множество танцьори.

Зарята също има важна роля в празненствата, които могат да продължат до две седмици и са съсредоточени върху яденето и гостуванията при роднини, приятели и съседи.

Балийската Нова година (март)

Новогодишните празненства са доста по-тихи в Бали, въпреки че в новогодишната нощ може да стане доста шумно. Нова година се отбелязва през март и се нарича Ниепи. Това е най-тихият ден от годината на оживения остров в Индонезия.

Той е известен като „Деня на мълчанието“, защото всички местни жители се отдават на размисли, медитация и пост. Магазините са затворени, дори летището не функционира през този ден.

В деня преди Ниепи в хиндуистките общности в Бали и в цяла Индонезия се провеждат паради и се изпълняват ритуали. Някои от празненствата включват носенето на гигантски чучела, наречени ого-ого. Те са същества, приличащи на демони, които представляват злото, натрупано през годината. В края на нощта те биват изгорени.

Персийската нова година (март)

Норуз, персийската Нова година, се състои всеки март по време на пролетното равноденствие. Празникът датира отпреди хиляди години, в древната религия Зороастризъм, първата в света монотеистична религия, проповядвана в днешен Иран.

Празникът Норуз, който се чества в Иран и сред членовете на иранската диаспора, е също така национален празник в някои държави и провинции в Кавказ и Централна Азия.

В специалния ден се опъват маси със специални ястия, цветни покривки и свещи. Организират се паради и културни събития, но подобно на много други новогодишни празненства, основните събития около Норуз са свързани с посещения на роднини и близки приятели. Кратките посещения обикновено са на разменни начала, което удължава значително празника.

Тайландската нова година (април)

Тайландската нова година Сонгкран започва всяка година на 13 април. По традиция тайландците посещават будистки храмове с дарове и храна за монасите. Друга важна традиция е свързана с чистенето на статуи на Буда чрез изливането на вода върху тях.

Тази практика по изчистването се върти около воден фестивал, когато много улици в страната се затварят и хората се пръскат с вода. В трите дни на Сонгкран пръскането с вода излиза далеч извън границите на обозначените райони.


Почти сигурно посетителите на Тайланд в средата на април ще се намокрят в определен момент. Сходен празник се провежда и при отбелязването на Нова година в Камбоджа, въпреки че водните битки там не са толкова застъпени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg