Как музиката променя мозъка?

3987
Как музиката променя мозъка?

© pixabay.com

Слушайте музика и пейте. Музиката и пеенето буквално активират щастието. Как ли?

Американският теоретик Джералд Левинсон твърди, че от гледна точка на изучаването на лингвистиката, музикалният език е не по-малко изразителна система за комуникация от речта.

1. Музиката регулира нашето емоционално състояние
Тя носи в себе си огромен емоционален заряд, сравнено с реалните житейски събития. Музиката, независимо каква е тя, буквално е способна да провокира необходими емоции.

Реакциите на нервната система на жизнерадостни и сантиментални музикални произведения са абсолютно различни. В един експеримент участниците били помолени да интерпретират неутрално изражение на лицето по време на слушане на музика.

Когато те слушали сантиментално музикално произведение, интерпретирали неутралното изражение като печално. Когато музиката била весела, те възприемали същото изражение като означаващо радост и ентусиазъм.


2. Музиката разнообразява нашата емоционална картотека и буквално ни учи да чувстваме непознати за нас емоции
Мозъкът генерира новите емоции по време на слушането на музикално произведение.

3. Пеенето ни прави по-щастливи
Знаем, че всяка дейност, свързана с речта, се намира в лявото полукълбо. Активността на този участък от мозъка е свързана с положителните емоции – усещане за бодрост, желание за откритост, доверчивост и т.н.

Когато пеем, ние активираме този участък, изпитвайки по-положителни емоции, съответно се чувстваме по-щастливи. Когато слушаме своето пеене, буквално изпитваме физическо удоволствие.

Милиардер: Музиката няма да има я в сегашната й форма след 10 г.В бъдеще хората няма да слушат любимите си изпълнители и групи, а по-скоро музика, която кореспондира на тяхното настроение

4. Музиката активира творческия ни потенциал
За творческите процеси отговаря дясното полукълбо на мозъка. Оказва се, че фонова музика със средна сила е катализатор на творческите процеси. Тя стимулира абстрактното мислене и настройва мозъка към креативен режим.

5. Изучаването на музикален инструмент влияе положително върху логическото мислене
Хората, които над 3 години се учат да свирят на музикален инструмент, показват по-високи показатели за възприемане на чута информация, моторика, езиков запас и логическо мислене.

6. Музиката прави физическите упражнения по-ефективни
Изследвания са показали, че велосипедистите въртят педалите по-бързо, когато слушат ритмична музика, сравнено с хора, които карат колело без музикален фон. Музиката буквално „заглушава“ сигналите за умора.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg