Кога на пазара ще бъдат пуснати препарати срещу стареене?

1374
Кога на пазара ще бъдат пуснати препарати срещу стареене?

© pixabay.com

Максим Скулачев е на 45 години и е генерален директор на фармацевтична компания, занимаваща се с разработването на препарати, които противодействат на възрастовите промени и деградационните процеси в клетките.

През 2017 г. ученият Владимир Скулачев  баща на Максим, аргументирано заявява, че победата на стареенето се е превърнала от теоритичен проблем в напълно решима технологическа задача.

Съгласно тази гледна точка стареенето на човека се случва в резултат на стартирането на специална генетическа програма, а работата й може да бъде повлияна чрез конкретни фармакологични интервенции.

Реализацията на тази задача вече привлече бизнеса. Появиха се напредничави компании, които преследват разработването на „лекарство срещу старост“. Често заинтересовани са екстравагантни частни инвеститори, които все по-сериозно влагат средства в такива проекти.

Какво ще се случи, ако някоя компания разработи технология срещу стареене? Вместо да се лекуват болести, свързани с остаряването, те ще бъдат предотвратявани с един препарат. Не един, а няколко, ако трябва да бъдем реалисти.

Ще започне жестока конкуренция, още по-активно разработване на нови и по-иновативни версии.

Да бъде пионер в тази област е мечта на всяка фармацевтична компания. Представете си за каква печалба става дума.

Знаем, че стареенето на човека започва доста рано – точно преди навършването на 20-ата година. Това означава, че препарати срещу стареене ще купуват здрави и активни хора, икономически състоятелни.

В историята има примери за подобни пазарни успехи. На този принцип е основана индустрията за хранителни добавки и витамини, които общо взето се потребяват от здрави хора. Някои изследвания показаха, че при балансирано хранене ефективността на различните добавки и витамини е нулева.

Въпреки това отрасълът успешно продължава да се развива, за което спомагат и маркетинговите стратегии.

Сходен продукт на пазара, който пожъна огромен успех, са статините – препаратите, които понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Те може да се назначат на напълно здрав човек и след това да се проследява ефективността от приема им, правейки анализи на кръвта. Като резултат статините се превърнаха в най-продаваните лекарства в цялата история на фармацевтиката.

Представете си какви ще бъдат мащабите на пазара за препарат срещу стареене! Той не просто бори някое заболяване, а няколко накуп.

Какво удържа сериозните инвеститори от незабавно влагане на пари в толкова перспективен бизнес? Отговорът е прост: все още препарат срещу стареене няма.

Ако някаква група изследователи смята, че е възможно разработването им, то фармацевтичните компании и инвестиционните фондове имат ясни правила, които не позволяват да се влагат пари в лекарства, които лекуват болест, чието име не е известно.

Как да предпазите мозъка си от остаряване?Няма излишно знание, казват експерти

 

Ако някой препарат пречи на вградената в организма програма за стареене, то той определено ще е полезен в борбата с отделните дължащи се на остаряването на организма болести. Ако има такова вещество, то може принципно да се използва и сега като лекарство срещу конкретна болест.

В това число и при неизлечимите на този етап. Това е отлична примамка за индустрията. Особено ако може да се докаже ефективността му.

Остава една крачка: да се превърне веществото от потенциално в реално. За целта е необходимо да се събира информация от резултатите от масовото приемане на препарата. Така ще се изясни дали пациентите стареят по-бавно.

Метод на оценка на скоростта на стареене все още не е разработен, но при съвременното ниво на биоаналитични и цифрови технологии особени проблеми за разработването му не би трябвало да има. Инвеститорът, който се реши да го направи, ще предложи на пазара продукт, който кардинално ще промени фармацевтичната индустрия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...