Майчинството променя мозъка на жената завинаги

9301
Майчинството променя мозъка на жената завинаги

© Pixabay

Чожвешкото тяло непрекъснато се променя. Ако до вчера не сте слизали от колата, а от утре решите да тренирате за маратон, то вашият мозък и тяло ще трябва да се нагодят към промяната.

Ако доскоро не сте и помирисвали планина, а от утре се катерите в устрем към върха всеки уикенд, то това отново води до промяна в мозъка и тялото.

А какво да кажем за нещо толкова огромно и важно, като майчинството например?

Бременността променя тялото на жената, в някои случаи завинаги. 

Временно хормоните, които се отделят през деветте месеца на износване на плода, променят начина, по който майка вижда, мирише и яде храната. Това е промяна, която изчезва след раждането.

Но растежът на косата, това как тялото съхранява мазнините и самите процеси на хранене може да се променят за постоянно.

Освен това мозъкът на жената се променя, когато тя се превърне в майка. 

Многобройни проучвания показват, че мозъците на вече родителите жени се увеличават. Към тях се добавя нова сива материя, което обикновено не се случва, без да са налице солидна доза учене, мозъчна травма или заболяване или значителна промяна в околната среда. 

Защо с напредване на възрастта спим по-малкоВашият мозък е виновен, показва проучване

В същото време друго изследване открива, че части от мозъка, свързани с емоциите, разсъжденията и усещанията, също се променят, но с намаляване на сивата материя.

Сивата материя е мястото, на което се намират всички синапси (или мозъчните връзки). Някои изследвания дори свързват количеството сиво вещество с цялостната интелигентност на човека, но липсват по-сериозни доказателства в тази посока.

Въпреки че при майките се регистрират сериозни промени в мозъка, учените все още не са доказали какво точно се случва с него по време на и след бременността. 

Вижте още пет факта за промените в женския мозък по време на износването на дете, открити чрез различни изследвания:

  • Жените, които раждат след 35-годишна възраст, помнят по-добре, когато остареят.
  • Родилите жени имат по-добро зрение, по-силна памет и по-ниско ниво на страх, особено когато се касае за защита на децата им.
  • Превръщането в майка - поне в мозъка, много прилича на чувството при влюбване.
  • Най-големите промени в мозъка се случват при раждането на първото дете.
  • Не е ясно дали мозъкът на майката се връща някога към първоначалното си състояние, например когато децата пораснат. Експерименти с мишки показват, че това не се случва до смъртта им.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg