Въпреки че претоплянето на китайската храна, която е останала след вечеря, за някои хора е едно от най-големите удоволствия в живота, оризът може да се окаже доста опасен за вас, пише Business Insider, позовавайки се данни от NHS.

От претопления ориз може да получите опасно хранително натравяне, като причината за него не e в самото загряване на ястието, а в начина на съхранение.

Суровият ориз съдържа спори (клетки, способни да се възпроизвеждат бързо) от Bacillus Cereus - пръчковидна, подвижна, бета-хемолитична бактерия, която може да причини натравяне и оцелява дори при готвенето.

След като оризът е сготвен и се остави на стайна температура, спорите започват да растат, размножават се и произвеждат токсини, които предизвикват повръщане или диария.

Колкото по-дълго ястието се остави навън, толкова по-вероятно е бактериите да се развият и да го направят опасен за ядене. Ето защо е много важно и правилното му съхранение, ако планирате да го претопляте по-късно, уточняват от NHS.

И така, как да намалите опасността от отравяне с ориз? Първо, сервирайте го колкото се може по-скоро, след като сте го приготвили и охладете остатъка веднага. Ако това стане до час, е идеално. След това може да съхранявате в хладилник, но не повече от един ден.

Важно е да се каже, че трябва да се уверите, че оризът е добре затоплен, както и че не трябва да се претопля повече от веднъж.