След като ви представихме най-добрите диети за 2013 година, сега ви запознаваме и с тези, които получиха най-лоша оценка от американските специалисти по хранене, съставили тази класация.

В нея най-зле оценено беше драстичното отслабване, а критериите, по които се оценяват диетите, са приложимост, краткосрочна и дългосрочна загуба на тегло, и здраве.

Диетата "каменна ера"

Съдържание: Преработената и богата на въглехидрати храна е отговорна за масовото наднормено тегло на хората в наше време. В тази диета такава храна трябва да се избягва.

Позволена е консумацията на риба, месо, птиче месо, плодове и зеленчуци. Забранени са захарта, млечните продукти, бобовите растения и зърнените храни.

Предимства: идеално за любителите на месо; ниско ниво на натрий

Недостатъци: небалансирано хранене, риск от недостиг на хранителни вещества

Диетата на Дюкан

Съдържание: Разработената от френския лекар Пиер Дюкан диета се състои най-вече от избягване на въглехидрати, както и от висока консумация на протеини. Диетата е разделена на четири етапа, които имат относително сложен набор от правила.

Позволени са риба, месо, птиче месо, зеленчуци, яйца и нискомаслени млечни продукти. На по-късен етап от диетата изборът е относително свободен, но един ден от седмицата трябва да се консумират само протеини.

Предимства: относително свободен избор на храна в по-късните етапи на диетата, както и понижен глад поради ниското ниво на въглехидрати и захар

Недостатъци: сложни правила, които се спазват трудно в дългосрочен план и възможност да доведе до хранителни дефицити

Диетата "суровоядство"

Съдържание: Според суровоядците, допълнителната обработка на храните премахва витамините и растителните хранителни вещества, въпреки че няма много научни доказателства за това.

Диетата се състои от 80% растителни храни, които не могат да бъдат загрявани на повече от 46 градуса. Табу е всичко, което се преработва, както и всякакви млечни продукти, хлебни изделия, кафе, тестени изделия и т.н.

Предимства: гарантирана загуба на тегло и добри нива на холестерола

Недостатъци: сложно е да се създаде план, който обхваща всички хранителни нужди, рискът от дефицит, както и рискът от месни и рибни бактерии.