В последните години разнообразието от сирена на нашия пазар стана изключително голямо. Влизайки в специализиран магазин, буквално можем да се загубим в десетките видове, имена, вкусове, текстури.

И всяко от тях идва със своя уникален вкус и специфичен начин на поднасяне. Две от най-харесваните сирена, и може би най-близки до нашия вкус, са Пармиджано Реджано и Пекорино.

Каква е разликата обаче между тях? Едно и също сирене ли са, или просто от различни райони?

Ето какво трябва да знаете за тях:

Производство: Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano) е произведено от краве мляко и е на възраст поне 12 месеца (има и две или дори тригодишни).

Пекорино Романо (Pecorino Romano) се прави от овче мляко и е на възраст поне пет месеца (до осем).

Регион: Истинските Parmigiano Reggiano и Pecorino Romano са обозначени с DOP храни, което означава, че те се произвеждат в определен район на Италия, според определени стандарти.

Parmigiano Reggiano може да се произвежда само в района Емилия-Романя (който включва Парма, оттам и името му) и провинция Мантова от Ломбардия. Pecorino Romano може да се произвежда само в районите на Тоскана, Сардиния (където е голяма част от производството) и Лацио.

Най-пристрастяващите храни на планетатаЗащо не можем да им се наситим

Външен вид: Parmigiano Reggiano е твърдо със златист цвят, с восъчна кора, щампована с Parmigiano Reggiano. Pecorino Romano е твърдо и бяло, с восъчна черна коричка.

Аромат: Докато и двата вида са солени и с умами вкус, Pecorino Romano е по-солено и осезаемо, докато Parmigiano Reggiano е малко по-меко. Те са подобни по вкус, но не са взаимозаменяеми - някои рецепти изискват комбинация от двете, докато други изискват само едно.