Ще плащаме по 22 лв за халба бира заради глобалното затопляне

2643
Ще плащаме по 22 лв за халба бира заради глобалното затопляне

© снимка: Pixabay

Цената на халба бира може да достигне 10 паунда, или около 22 лева, заради спада в добивите на ечемик.

Това твърдят учени от САЩ, Канада и Китай в ново проучване, посветено на ефектите от киматичните промени.

Екстремните метеорологични явления и засушаването на цели региони оказват глобално влияние, включително и върху производството на бира. Учените изследват ефектите върху цената и потреблението в 34 региона по света. 

За целта те залагат прогнозни равнища на добивите на ечемик през следващите 80 години, отчитайки температурните амплитуди и промяната в количеството на валежите. След това използват икономически и математически модели, с които да оценят ефекта върху цената на "кехлибарения еликсир" в различните държави. 


Във Великобритания се очаква спад в годишното потребление на бира с между 0.37 и 1.33 милиарда литра, както и двукратно увеличение на цената до 5 паунда за пинта (малко над половин литър). Това се равнява на около 11.50 лева.

Авторите на проучването смятат, че водещите производители на бира, като Белгия, Чехия и Ирландия, ще бъдат най-силно засегнати, тъй като внасят голяма част от необходимия им ечемик.

В Белгия, Чехия и Германия се очаква среден спад на годишното производство на пивоварите с между 27 и 38%. В Аржентина екстремно високите температури ще доведат до свиване на бирената индустрия с 35 на сто. 

Колко струва бутилка бира в 9 от най-евтините градове в света?Искате ли да изпиете една студена евтина бира?

Световното потребление на бира вероятно ще падне с 16% през следващите няколко десетилетия.

Проблемът може да се задълбочи, ако правителствата решат да стимулират производството на други хранителни продукти за сметка на бирата, казват учените. Те са наясно, че това едва ли е най-сериозният проблем, свързан с климатичните промени, но смятат, че той със сигурност ще се отрази на качеството на живота на хората.

Спадът в потреблението на бира може и да е добра новина за здравето на световното население, но социалните и икономически последствия от него ще бъдат мащабни, се казва още в научния доклад.

"Ефектите върху бирената индустрия може и да изглеждат скромни на фона на останалите предизвикателства, свързани с климатичните промени, но въпреки това бирата си остава универсален продукт и символ на радостта от живота в световен мащаб", казва проф. Дабо Гуан, който е един от ръководителите на проекта.

"Ако искате и в бъдеще да се наслаждавате на футболните мачове с халба студена бира в ръка, трябва да помислите за борбата с климатичните промени. Това е нашето послание", казва още той.

Проф. Гуан уточнява, че прогнозите в изследването не са базирани на абсолютно точни изчисления, а по-скоро илюстрират дългосрочните тенденции и ефекти на глобалното затопляне.

В общи линии бирата ще става все по-скъпа и все по-недостъпна. В бъдеще едва ли ще се намери подходящ заместител на ечемика, което важи и за други земеделски продукти, като какаото и кафето. Те не се използват за производството на стоки от първа необходимост, а са по-скоро "луксозни стоки", което означава, че ценовите амплитуди при тях вероятно ще са още по-високи.

Сред най-големите опасности за пивоварите са повишаването на морското равнище и екстремните природни феномени - наводнения, засушаване, бури, горещи вълни и горски пожари.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
15:04 | 4 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg