Археолози откриха най-старата британска бира
Британски археолози откриха най-старата бира, произвеждана в Обединеното кралство, съобщава MSN. Те попаднали на находката при разкопки на участък, предназначен за разширяване на шосе A14 между Кеймбридж и Хънтингтън.
Учените се натъкнали на овъглени остатъци, които са много близки до остатъчния материал при производството на бира. Засега възрастта на античното пиво не може да бъде определена точно, но се предполага, че е от Желязната епоха, някъде около 400 години преди Новата ера.
"Добре известно е, че античните хора са използвали процеса, който днес е известен като варене на бира, за да пречистват водата и да си осигуряват безопасен източник на хидратация. Но за първи път попадаме на нещо подобно на територията на Великобритания", казва Стив Шерлок, който е един от ръководителите на разкопките.
Човекът, който се натъква на ценното откритие, е Лара Гонзалес. Тя е сред 350-те археолози, които проучват терена и търсят исторически ценности преди началото на пътно-строителните дейности.
"Когато погледнах фрагментите под микроскопа, разбрах, че сме се натъкнали на нещо специално. Структурата на съставките се беше променила в резултат на ферментацията, а въздушните мехури са типични за процеса по варенето на бирата", казва тя.
Най-често срещаните заблуди за биратаТя е много повече от напитка
Порестата субстанция наподобява много структурата на хляба, но при последващите ноблюдения учените откриват и доказателствата за ферментация, наличието на по-едри остатъци от зърно, както и липсата на фино брашно. Според тях това е сигурен признак, че става въпрос за остатъци от производство на бира.
Биреният експерт и дегустатор Робърт Проц припомня, че Източна Англия винаги е била важна дестинация за британските пивовари заради високото качество на ечемика, който се отглежда в този регион.
Когато римляните завладяват Британия, те установяват, че местните племена приготвят специално питие, подобно на бирата, което наричат курми. По всяка вероятност то се е произвеждало от зърнени култури. Хмелът не се използва от британските пивовари чак до 15 век, твърди още експертът.
Археолозите установяват също, че хранителната диета на местното население, населявало територията около днешния Кеймбридж, се е състояла предимно от овесена каша и хляб.