Търсене на нефт на път да убие втората най-голяма рифова система

3395
Търсене на нефт на път да убие втората най-голяма рифова система

Миналата седмица учените обявиха Големия бариерен риф за мъртъв. Тази седмица пък ни носи новината, че втората по големина в света рифова система, разположена край бреговете на Белиз, също е в опасност.

В страна, известна със своята естествена красота и екотуризъм, това би могло непоправимо да промени живота на местните и бъдещето на индустрията.

Хора от цялата страна протестират, призовавайки за намаляване на корупционните нива във властовите структури.

Въпреки това премиерът Дийн Бароу и правителството на Белиз са приели план, който, според Световния фонд за дивата природа, "включва използването на съоръжения за предизвикването на шокови вълни във водата, които са достатъчно мощни, за да проникнат в морското дъно" – и всичко това на по-малко от километър и половина от защитената от ЮНЕСКО рифова система на Белиз.

Заради природната си красота и биоразнообразието, страната днес привлича огромно количество екотуристи.

И все пак този спорен метод за проучване на съществуването на запаси от нефт има способността да изпрати шокови вълни на хиляди километри, което би довело до непоправими щети върху дивата природа и обитателите й, като например китове, делфини и морски крави.

Същевременно се намалява процентът на улов от рибарите, който е основен източник на доходи за много от хората в страната. Смята се, че работните места на 190 000 души от общото население на Белиз от 332 000 души ще бъдат негативно засегнати от проучването.

9 чудеса на света, които са застрашени от изчезванеПосетете ги, преди да е станало късно

 

Стотици разгневени местни жители планират със своите лодки да създадат блокади срещу корабите, натоварени с техника за проучването.

Тестването трябва да започне днес, 20 октомври, но местни репортери вече съобщиха, че изследванията са стартирали предсрочно, смятайки, че корупцията е в основата на тази ситуация.

Днес цялата природозащитна общност призовава правителството на Белиз да отложи решението си, докато в района се извършат точни оценки относно въздействието на проучването върху околната среда.

За да защити бариерният риф на Белиз, Световният фонд за дивата природа организира петиция, насочена към министър-председателя на страната, която е подписана от повече от 161 000 души.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
13:10 | 20 October 2016
И там има гладни тъпанари като нашите.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg