Това е новият хит при десертите

6294
Това е новият хит при десертите

© Valrhona

Популярният производител на шоколад Hershey's пусна на пазара ново сладкарско изделие – шоколадово блокче Gold bar. Шест месеца преди това брандът Cacao Barry представи Zephyr Caramel – бял шоколад с аромат на карамел. По този начин златистото се превърна в новата модна тенденция в сладкарството. Изключителна популярност печели карамелизираният бял шоколад.

Той се характеризира с по-богат и приятен аромат. Не е тайна, че шеф готвачите силно го предпочитат в готвенето на десерти вече повече от десетилетие.

Много сладкари не харесват белия шоколад, тъй като е прекалено сладък, казва шеф готвачът и съсобственик на B. Patisserie в Сан Франциско Белинда Леонг. По думите й карамелизацията придава допълнителен аромат.

Всички обичат думата „карамелизиран, звучи сексуално, допълва тя.

Преди карамелизираният бял шоколад да бъде пуснат в масова продажба, готвачите го приготвяха ръчно. Шоколадът се надробява и се слага в печка. Пече са на относително ниска температура – между 95 и 135 градуса. Сместа често се разбърква, за да не загори. След 30-60 минути придобива златистокафяв цвят.

Полученият продукт е универсален. По думите на шеф готвача Дейвид Колиер, може да се използва за приготвянето на ганаш и мус, варен крем или панакота.

Обикновеното запичане на белия шоколад му дава нов живот.

Няколко изненадващи добавки за невероятно вкусно кафеНе ви ли омръзна всеки ден да пиете дълго кафе със сметана или късо без захар?

 

Той дълги години имаше лоша репутация, казва експертът Меган Гилър. Мнозина обаче го смятат за „неистински“.

През последните години черният шоколад на свой ред се възприема като все по-здравословен. Съдържанието на какао в него е по-високо. Сладкият бял шоколад, от друга страна, не се води като здравословна храна.

Новата тенденция връща позициите на белия шоколад. По думите на Майкъл Лайсконис, творчески директор на Института за кулинарно образование, карамелизираният шоколад се създава чрез химически процес, който му придава по-интересен аромат и вкус.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg