Популярният производител на шоколад Hershey's пусна на пазара ново сладкарско изделие – шоколадово блокче Gold bar. Шест месеца преди това брандът Cacao Barry представи Zephyr Caramel – бял шоколад с аромат на карамел. По този начин златистото се превърна в новата модна тенденция в сладкарството. Изключителна популярност печели карамелизираният бял шоколад.

Той се характеризира с по-богат и приятен аромат. Не е тайна, че шеф готвачите силно го предпочитат в готвенето на десерти вече повече от десетилетие.

Много сладкари не харесват белия шоколад, тъй като е прекалено сладък, казва шеф готвачът и съсобственик на B. Patisserie в Сан Франциско Белинда Леонг. По думите й карамелизацията придава допълнителен аромат.

Всички обичат думата „карамелизиран, звучи сексуално, допълва тя.

Преди карамелизираният бял шоколад да бъде пуснат в масова продажба, готвачите го приготвяха ръчно. Шоколадът се надробява и се слага в печка. Пече са на относително ниска температура – между 95 и 135 градуса. Сместа често се разбърква, за да не загори. След 30-60 минути придобива златистокафяв цвят.

Полученият продукт е универсален. По думите на шеф готвача Дейвид Колиер, може да се използва за приготвянето на ганаш и мус, варен крем или панакота.

Обикновеното запичане на белия шоколад му дава нов живот.

Той дълги години имаше лоша репутация, казва експертът Меган Гилър. Мнозина обаче го смятат за „неистински“.

През последните години черният шоколад на свой ред се възприема като все по-здравословен. Съдържанието на какао в него е по-високо. Сладкият бял шоколад, от друга страна, не се води като здравословна храна.

Новата тенденция връща позициите на белия шоколад. По думите на Майкъл Лайсконис, творчески директор на Института за кулинарно образование, карамелизираният шоколад се създава чрез химически процес, който му придава по-интересен аромат и вкус.