Цитатите на Тодор Живков

72205
Цитатите на Тодор Живков

Всеки ден, всеки час, навсякъде има материал – това е може би една от най-известните реплики на Тодор Живков, благодарение на песента на „Ъпсурт“. Всъщност, тя гласи „Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има материал за митингова демокрация“.

И понеже на отминалия само преди няколко дни 9 септември политици обвиниха младото поколение, че не знае нищо за времето на бай Тошо, ние влязохме в услуга на обществото и решихме да припомним най-известните цитати на бившия първи.

„Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!“ - На митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък през 1964 г.

„Ако плащаш с фъстъци - получаваш маймуни.“ - Цитат от книга на Тодор Живков.

„Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.“

„Това е политиката - да се слееш с народа". — В предаването "Всяка неделя" на БНТ.

„Аз работех като преводач - превеждах овците от един хълм към друг.“

„Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…“

„Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.“

„Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“

„До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“

„Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

„Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели.“ - На откриването на завод за полупроводници в Ботевград.

„Времето е ваше, но всичко друго е наше.“ - В коментар на лозунга „Времето е наше“.

„Според последното преброяване мечките ги водеха някъде към 1300 души.“
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Таня Мацева
# 0
18:11 | 2 November 2015
Боже, какви глупости- да четем трудовете на Тодор Живков? Тях и през онези времена никой не ги четеше. А нима вярвате, че той ги е писал?
Стойнов
# 1
00:08 | 10 August 2013
Какво му е било по-хубавото? Да, имало е хляб за всички (интелигентните и работливите са били равни с мързеливите и простите), повечето хора са търкаляли Жигули (само някои избрани са се возели на други коли), било сигурно. Казвате вижте какво ни докара демокрацията, само че ние нямаме истинска демокрация, вижте страните с такава колко прогресират. Но дори и в тази псевдодемокрация мисля, че е по-добре да се живее, защото все пак имаме правото да взимаме някакви решения и има свожода на словото, каквато липсва при комунизма. Имало глад сега, ами ще има като всеки иска да не работи и да взима по 2000 лв. Ако човек е достатъчно находчив може да живее добре. Комунизмът е политика, благодарение на която държавата седи на едно място и изостава спрямо останалия свят. Но нали всичко е осигурено - хляб, работа, евтина кола, почивка. Не мога да разбера хората които го предпочитат. Единственото предимство, което не мога да отрека, е сигурността. Нея може да я има и днес, ако съответните органи се ръководеха кадърно.
Ценка Новак
# 2
08:04 | 7 April 2013
Браво на тези,които са измъкнали от контекста цитатите.Добре би било да се цитира от ПСС/пълното събрано съчинение/ на другаря Тодор Живков.Те не са колкото на Ленин,Маркс и Енгелс,но все пас е добре да се прочетат.И да се цитират толерантно и научно вярно.
Imen
# 3
23:03 | 26 March 2013
Не знам за какво се карат някой хора."Вашта демокрация, вишти ко напрай". Чакай малко бе старши. Аз съм на 20 години, нито съм ти я искал демокрацията, нито комунизма. Най-глупаво е, когато някоя бабка тръгне да ми обяснява, колко е "глупава", "тъпа", "невъзпитана" днешната младеж. Секунда, задръж. Тя младежта не е някаква плевел, която си расте, както и падне. Естествено е, че се остави образованието да загние ( не честно, псуващи и пияни професори, фалшиви дипломи), като се ширят наркотици и престъпници (мутрите са местните герои, ако не знаете), ще е "зле" младежта. Е добре, вие малоумни ли бяхте, като си отиде безценния ви комунизъм, че оставихте всичко по дяволите. И стига обвинения към демокрацията. Тя не е напаст божия, върху която нямахте контрол , а беше една криворазбрана и раздрана от "демократ-комунисти" система. И стига сте възхвалява ли Живков. Каквото е направел си замина доста бързо............... "Ама тя демокрацията ...." - Да ! Извинявай,че забравих, все някой друг е виновен. Сега поне когато се опитваме по някакъв начин да оправим държавата си, ако няма да ни помагате, то поне не ни пречете. Денят в който спрем да се борим, няма да има значение Живков, Демокрация, Нацизъм ... всичко ще е порнография.
A.Z.
# 4
21:03 | 14 March 2013
Хубаво е че засегнахте Китай като високо развита страна. И какво прави тази държава за да е част от " великите сили" ? Детски труд за без пари, износ за Запада, и поругавана на природата. Или пък Северна Кореа където на жените им е забранено да карат колело, а за кола мъжете чакат с десетилетия. Нека не засягаме останалите фактори които комунизма налага ( пречахване на религията и т.н.) Или пък "разцвета" на комунизма по времето на другарят Сталин, който изби и приятелите и противниците на тази идеология с еднаква лекота. А за днешните политици - странно как всички са свързани с това чудесно време, я бодигарди, я агенти с турски произход и др. Но е нормално масата от народа ни да живее с носталгията по онова време, защото режим създаден от бедните намира почва в най-бедните държави, и нямам впредвид само финансово а и дховно....
Ego
# 5
22:03 | 12 March 2013
На отговор на "Вие сте малоумни". Незнам кой е малоумен. Най-развитата държава е комунистическа и това е Китай. По света има много Българи които живеят добре и са постигнали много. Също така и в България. Всичко това го дължат на времето на така наречения "Бай Тошо". Всички в България са собственици на недвижимо имущество независимо коя точка на страната което е привилегия само на определена част от хората в другите западни страни. Това също се дължи на "скапания" строй на Бай Тошо. А сега може само да лъжете задни**** на западняците и нищо друго
Ego
# 6
22:03 | 12 March 2013
Какво го плюете Тодор Живков? Гогато беше той децата играеха до 3 през ноща ваканцията без дори да помислиш, че може нещо да се случи. Сега? 5 минути не могат да стоят сами на улицата. Примери, примери мога да пиша с дни кое беше добро. Всъщност най големия показател за истината са историята и фактите. На бялото черно неможеш да кажеш. Ако сега се върне един такъв Тодор Живков и нареди България каквато беше се връщам в България на следващия ден
Ego
# 7
22:03 | 12 March 2013
Не си спомням да сме се редили 4 часа за хляб. Това с опашките за хляб беше като доиде великата ви демокрация. Само си спомням че хляба беше 6 и 8 стотинки и го имаше на всяка маса. А сега гладуват хората.
Вие сте малоумни
# 8
23:02 | 20 February 2013
Това е.Вие сте малоумни. Ако мислите ,че работник който просто е обединил стадото овце е велик политик,вие сте част от самото стадо.... Няма развита държава в целия свят,в която да цари комунизъм...Но българите сме си прости хорица и ни стига да сме бачкатори ,но за жалост с малък мозъчен капацитет,ако ще и най - известната държава да сме няма да просперираме...Кое му е доброто ? Да нямаш нищо твое ? Да предаваш собственото си семейство,за тъпите комунисти ? Да не може да напуснеш държавата и да се редиш от 4 часа сутринта за хляб ли ? След като има хора от вас ,който са на мнение че така е било много по-добре,тогава нещата са много по-зле отколкото си мислих.
Петя
# 9
17:09 | 24 September 2012
МК, явно сте били от комунистическата номенклатура, за да сте можели да пътувате на три контитента. Обикновеният човек трудно можеше да отиде някъде извън соц лагера. Живеехме в блато, където нищо не знаехме и нищо не ставаше и непрекъснато ни промиваха мозъците, но пък бяхме еднакво бедни и това ни носеше спокойствие. Сега младите хора са далече по-информирани от нас, пътуват много и слава богу са много далече от глупостите с които на нас ни пълнеха главите. Те са космополити и СВОБОДНИ личности. А ние сме озлобени, страхуващи се от всеки и всичко, изпълнени с глупава носталгия по килията си обзаведена с Москвич, сп. Бурда , източник на модните ни дрехи, които сами си шиехме, почивката ни на Черно море, безплатното ни идеологическо образование и томовете на Тодор Живков с „мъдри” мисли.
Д
# 10
02:09 | 16 September 2012
K 2012-09-15 21:32:19 1 Някога казваха, а аз съм живяла в онова време, че Тодор Живков е много прост човек. Англичаните имат три думи за "умен": shrewd /умен, но не лавиращ, не дипломатичен/, slide /умен, но "хлъзгав" или хитър като лисица/ и clever /умен, човек с много познания/. Тодор Живков беше невероятно хитър човек, който много добре се справяше и с Изтока, и с Запада. Затова България беше уважавана и обичана страна. Твърде много съм пътувала и живяла на 3 континента, владея 3 езика и зная, че народът ни живееше ЧОВЕШКИ, т.е. можеше да си разреши всичко човешко - да си купи жилище, кола, макар и със заеми, но кой в света живее без заеми, ако не е милионер? Можеше да почива на море или планина, да пътува с екскурзии извън страната, да се храни нормално и да се облича красиво според модата и вкуса на всеки човек. Можеше да се лекува безплатно и да учи безплатно!! А сега, като чета по-горните коментари, хората не пишат дори на български, а за красиво подредена реч, да не говарим! Расте неграмотно и озлобено младо поколение - та кой не би се озлобил от безсилие да промени нещо през тези 22 нещастни години - без работа, ходещи по боклуците, за да се нахранят! А ЗАМЪЦИТЕ ПО МОРЕТО И ПЛАНИНИТЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ!! Така че, не обвинявайте времето на Т. Живков, а се огледайте наоколо, за да видите какво ни донесе ДЕМОКРАЦИЯТА - безработица, глад, болести, убийства, наркомания....МК. Браво!Много точно казано!
MK
# 11
21:09 | 15 September 2012
Някога казваха, а аз съм живяла в онова време, че Тодор Живков е много прост човек. Англичаните имат три думи за "умен": shrewd /умен, но не лавиращ, не дипломатичен/, slide /умен, но "хлъзгав" или хитър като лисица/ и clever /умен, човек с много познания/. Тодор Живков беше невероятно хитър човек, който много добре се справяше и с Изтока, и с Запада. Затова България беше уважавана и обичана страна. Твърде много съм пътувала и живяла на 3 континента, владея 3 езика и зная, че народът ни живееше ЧОВЕШКИ, т.е. можеше да си разреши всичко човешко - да си купи жилище, кола, макар и със заеми, но кой в света живее без заеми, ако не е милионер? Можеше да почива на море или планина, да пътува с екскурзии извън страната, да се храни нормално и да се облича красиво според модата и вкуса на всеки човек. Можеше да се лекува безплатно и да учи безплатно!! А сега, като чета по-горните коментари, хората не пишат дори на български, а за красиво подредена реч, да не говарим! Расте неграмотно и озлобено младо поколение - та кой не би се озлобил от безсилие да промени нещо през тези 22 нещастни години - без работа, ходещи по боклуците, за да се нахранят! А ЗАМЪЦИТЕ ПО МОРЕТО И ПЛАНИНИТЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ!! Така че, не обвинявайте времето на Т. Живков, а се огледайте наоколо, за да видите какво ни донесе ДЕМОКРАЦИЯТА - безработица, глад, болести, убийства, наркомания....МК.
голям ръководител
# 12
21:09 | 13 September 2012
По времето на Тодор Живков България беше уважавана държава. Хората имаха сигурност и спокойствие, децата истинско детство, образованието на ниво...сега България е бедна държавица...ограбена и никому неизвестна!!!
Дана Интернейшънъл
# 13
15:09 | 13 September 2012
На мен пре последното много ми хареса!!!!! Времето е Ваше, но всичко друго е наше!!!!! и така си е!!!
без значение
# 14
14:09 | 13 September 2012
Единственото което ми липсва от онези времена е сигурността - имам предвид това ,че нямаше такава престъпност ,мангалите бяха равни със земята не смееха гък да кажат а,сега и на полицаи посягат ,такива бандити със 100 висящи дела нямаше - пребил някакъв човек ,хващат го и се оказва ,че престъпника има 9 висящи дела ами такъв кво го бавиш а не го вкараш да лежи...ето това ми липсва :)))
XXXXX XXXXX
# 15
13:09 | 13 September 2012
Глупак!!
H.Kale
# 16
19:09 | 12 September 2012
Tolkova dumi za edin OVCHAR OT selo Pravets(togava).Dayte da go zabravim too SKOT ,ne si zaslujava. Ograbiha ni i sga vnutsite mu i pravnutsite i seli mu rod si jiveyat v edno Tursko selo blizo do BODRUM-TR. Da milyoneri sa i s nashi pari si jivurkat tam .Ne naprazno edno vreme e rekıl (ako ima ray to sigurno e Bodrum )ts. ot spomeni -1981g.
варна
# 17
17:09 | 12 September 2012
Цитатът за м.дите на коча не е на Т. Ж. а на партийният функционер Добри Терпешев
има го
# 18
17:09 | 12 September 2012
na kvo she si igraem? 37 minutes ago Petrov xaxaxax na kotka i mi6o poznai koi si ??? 12 minutes ago Georgiev Внимавай да не си тоя дето го ебът! Да не видиш мойте ташаци зад твоя гъз. 10 minutes agо Petrov nz e sa si videx lainoto i se setix za tebe xaxaxaxaxaxa 10 minutes ago Georgiev Тъпо копеле си! Нали? 7 minutes agoPetrov tup si da jalko no fakt kopele shte se opitam da ti pomogna po nekuv na4in 6 minutes ago Georgiev И аз ще ти помогна като ти го набия отзад! Знаеш, че ще ти хареса... 5 minutes ago Petrov ei pedal4e po mnogo tunak led xodi6 xaxaxa 3 minutes ago Georgiev Седи мирен - м и ш о ! Да не стане мяу.
Bai Tosho was an honest man
# 19
15:09 | 12 September 2012
„Времето е ваше, но всичко друго е наше.“ - В коментар на лозунга „Времето е наше“.
пенка иванова
# 20
13:09 | 12 September 2012
вук му б.б.- матряла заедно с жени живкова - праат същото ама с цру.
гошко
# 21
12:09 | 12 September 2012
Смейте се и си припомняйте, но за мен Бай Тошо е бил и си остава един от най-великите политици!
Крум Фильовски
# 22
12:09 | 12 September 2012
''к'вот съм построил ,не може да бо'Й'дисате''
smiley
# 23
11:09 | 12 September 2012
Никъде не пише Правец!
няма значение
# 24
11:09 | 12 September 2012
Заводът за полупроводници е в Ботевград, не в Правец
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg