Защо холандските затвори се превръщат в хотели и жилищни сгради?

3369
Защо холандските затвори се превръщат в хотели и жилищни сгради?

© Pixabay/Instagram

Холандия има проблем със затворите и затворниците, както и всяка друга страна на планетата. Но докато останалата част от света се бори с пренаселеността им, Холандия се бори да ги запълни.

Всъщност, хората с присъди намаляват до толкова, че правителството е принудено да затвори местата за задържане в цялата държава, защото са празни.

Процентът на престъпността в Холандия намалява драстично през последните две десетилетия, благодарение на подхода на правоприлагащите органи, които предпочитат рехабилитацията пред лишаването от свобода.

"Холандците имат дълбоко вкоренен прагматизъм, когато става дума за регулиране на закона и реда", казва Рене ван Суанинен, професор по криминология в Erasmus School of Law в Ротердам, за The New York Times.

"Затворите са много скъпи. За разлика от Съединените щати, където хората са склонни да се фокусират върху моралните аргументи за лишаване от свобода, Холандия е по-фокусирана върху това, което работи и какво е ефективно".

"Ние разглеждаме индивида", обяснява Ян ван дер Споел, заместник-губернаторът на Norgerhaven - затвор с висока степен на сигурност.

"Ако някой има проблем с наркотиците, ние третираме зависимостта му, ако са агресивни, ние им осигуряваме терапия за контрол на гнева, ако имат парични проблеми, ние им предоставяме финансови консултантски услуги, така че се опитваме да премахнем онова, което е причинило престъплението. Самият затворник трябва да има желание да се промени, но методът ни е много ефективен. През последните 10 години нашата работа се подобрява все повече и повече."

В Norgerhaven, разположен в северната част на Холандия, има много открито пространство с дъбове, маси за пикник и волейболни мрежи. Затворниците могат да отглеждат пилета и зеленчуци.

Възможността да тренират на открито и чистият въздух намаляват нивата на стрес, както за лишените от свобода, така и за персонала. Задържаните могат да ходят без придружител до библиотеката, до клиниката или до стола, като тази автономия им помага да се адаптират към нормалния живот след изтичане на присъдата.

Храната се приготвя от самите затворници в кухнята, където те редовно използват ножове, въпреки че те са прикрепени към работния плот, така че да не могат да ги вземат. Да се ​​научиш да готвиш е друг начин затворът да помогне на нарушителите да се върнат на правия път след освобождаването си.

По-малко от десет процента от затворниците се връщат зад решетките. За сравнение, в Англия и в Съединените щати приблизително половината от лицата, излежаващи кратки присъди, се връщат в затвора в рамките на две години, като тази цифра често е по-висока сред младите хора, посочва Amusing Planet.

Поради намаляващата престъпност, населението на затворите е паднало наполовина през последното десетилетие, което значи много празни килии. Освен това холандските съдии често осъждат нарушителите на алтернативи, като обществено полезен труд, глоби или носене на гривни за проследяване, така че по-малко нарушители биват задържани.

Само лицата, които се считат за прекалено опасни, или тези, които са уязвими и се нуждаят от помощ, са лишени от свобода.

В този ресторант готвят убийци и наркодилъриТози ресторант би могъл да се намира навсякъде. Готвачите и сервитьорите обаче са затворници в строго охраняван британски затвор

 

През 2015 г. Холандия отдава под наем някои от свободните си затворнически клетки на Норвегия и Белгия. Около 250 затворници от Норвегия са задържани в празни килии в затвора Norgerhaven.

От 2013 г. насам Холандия е затворила 19 затвора, през следващите години предстои още да бъдат закрити. Някои от тях са превърнати в жилища за търсещи убежище, а други са реновирани в апартаменти и хотели.

Затворът Het Arresthuis в Роймънд е открит през 1863 г. Закрит е през 2017 г., след близо 150 години експлоатация. Четири години по-късно той отваря врати като хотел с 40 стаи, направени от оригиналните 105 затворнически килии.

Неговите четири най-скъпи апартамента са наречени "Адвокатът", "Съдията", "Губернаторът" и "Затворникът".

Комплексът-затвор Bijlmerbajes в Амстердам се превръща в зелен, екологичен квартал с 1350 жилищни единици. Мястото за лишаване от свобода, състоящо се от шест високи кули, е затворено през 2016 г.

Холандското отношение към системата на затворите се споделя от много северни страни, като Швеция, Финландия, Дания и Норвегия, където фокусът е върху рехабилитацията, нормализирането на живота и човешкото достойнство.

Подобно на Холандия, нивата на престъпност в Швеция също намаляват, а през четири години - между 2010 и 2014 г., страната затвори 56 затвора.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...