Такев: Търговията на енергийната борса ще расте

2163
Такев: Търговията на енергийната борса ще расте

Енергийната борса вече е 100% собственост на Българска фондова борса. Сделката беше финализирана през февруари тази година, след като получихме разрешение от Европейската комисия. Параметрите вече бяха оповестени.

Това, което междувременно се случиa е, че бяха гласувани промени в закона за енергетиката, които задължиха производителите с по-нисък праг на мощности да продават произведената енергия през енергийната борса. Това заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, по време на деветото издание на форума „Шумът на парите“ в панел Капиталови пазари.

По думите му това е добре за бизнеса на борсата, но е съвпадение, тъй като не е инициирано по време на водените преговори за придобиването.  

Обемите на търговия са доста стабилни. Тепърва предстои да растат, смята Такев. Той допълни, че борсата е стартирала и други пазари междувременно, например пазара на дългосрочните двустранни договори и др.

Изпълнителният директор на БФБ заяви, че предстоят подобрения в регламента за сключване на сделки.

В процеса на дилиджънс ние идентифицирахме определени слабости при сключването на сделки. Борсата се опитва да го играе централен съконтрагент, стъпвайки като страна по всяка една от тях, без да разполага с всички инструменти за управление на риска. Това ще се промени, заяви експертът.Такев информира още, че в момента се водят преговори и се правят срещи с централноевропейски контрагенти.

Рано е да се каже каквото точно ще се случи, вследствие на тези разговори. Това обаче ще бъде пътят, тъй като има нужда от промяна, отбеляза изпълнителният директор на БФБ.

Накрая Иван Такев каза, че енергийната борса набира скорост и това е ясно и видимо от нейните отчети, както и стриктното изпълнение на ангажимента на България към ЕК по отношение на обемите.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg