Готови ли сте да започнете новата година? Ако сте като повечето хора, вероятно си обещавате да започнете на чисто, да водите по-здравословен живот, да спестите пари или да научите нещо ново в следващите 12 месеца.

Най-добрият начин да изпълните новогодишните си обещания е да получите помощ, където е възможно, включително от смартфона си.

Сайтът MNN.com публикува списък с приложения, които ще ви помогнат да постигнете целите си през новата година.

Приложения, които ще ви помогнат да свалите килограми

Diet Assistant. Въведете целта си и настоящото си тегло и приложението ще ви начертае план за хранене с ежедневно меню, размер на порциите и списък с покупки. Можете да променяте менюто, за да спазвате конкретна диета като вегетарианска или с високо съдържание на протеини. (iOS, Android, безплатно)

Calorie Counter and Fitness Tracker by MyFitnessPal. Проблемът с повечето приложения, броящи калориите, е, че се използват трудно. Ако ще внимавате за всяка калория и грам мазнини, които консумирате през деня, нужна ви е лесно за използване приложение.

Това ще ви даде точно това. Благодарение на базата от данни за над три милиона храни, можете да следите калориите, мазнините, въглехидратите и холестерола в почти всичко, което ядете.

Приложението включва и над 350 кардио и стягащи упражнения, които ще ви помогнат да изгорите калориите и да се тонизирате. (iOS, Android, безплатно)

Noom Weight. Лесно е да започнете диета, но е много по-трудно да се придържате към нея. И точно тук на помощ се притичва Noom Weight. Това по същество е приложение, което ви учи как да се храните по-разумно и ви помага да придобиете навици за упражнения.

Така можете да постигнете целите си и да се придържате към плана си. Има и опция да се свържете виртуално с други Noomer-и, за да се мотивирате в процеса на топене на килограми. (iOS, Android, безплатно)

Приложения, които ще ви помогнат да сте в добра форма

Nike+. Искате да следите бягането и ходенето си? Nike+ ви помага да направите точно това. Можете да спрете само до тук или да се възползвате и от другите услуги на приложението, като тренировъчни планове, енергични песни и подкрепа от приятели в социалните мрежи по време на тренировката ви.

Можете също така да следите тренировките на приятелите си и да сравнявате изминатите от вас километри на седмица, месец и година. (iOS, Android, безплатно)

Strava. Това популярно приложение е само по себе си социална мрежа. Можете да следите бягане и/или колоездене, да се присъедините към клубове, да приемете предизвикателства и да спечелите титли като „Кралят на планината“, когато бягате или карате колело на определено място по-бързо от всички останали. (iOS, Android, безплатно)

iCardio Workout Tracker. Хората, които тренират сериозно, обичат да следят данни, а това приложение има изобилие от информация. Съчетайте го с устройство за наблюдение на сърдечния ритъм, за да сте наясно с физическата си форма. (iOS, Android, първоначално безплатно, но след това изисква аксесоари и допълнения, които струват между 50 и 100 долара).

Приложения, които ви помагат да пестите пари

Mint. Първата стъпка в пестенето на пари е да разберете колко точно имате и къде ги съхранявате. Mint ви позволява да направите точно това, като следите всичките си сметки - спестявания, пенсионни фондове и т. н. Освен това приложението автоматично записва и категоризира всяка трансакция. (iOS, Android, безплатно)

BillTracker. Следи всичките ви сметки и месечни плащания и ви изпраща напомняния, когато наближава крайният срок за плащане на дадена сметка. (iOS, 2.99 долара)

You Need A Budget (YNAB). Ако никога досега не сте си правили бюджет, това приложение ще ви помогне. Лесно е да го инсталирате и използвате и то може да ви даде по-добра представа за финансовото ви състояние.

Приложението е аксесоар към софтуер, който трябва да купите, но си струва за хора, които имат нужда да следят по-добре парите си. (iOS, Android, безплатно с покупка на софтуер за 60 долара).

Приложения, които ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни

Self-Control. Нека да си го кажем, интернет може да сериозно да ви разсейва, когато трябва да се съсредоточите върху работата или други проекти. От социалните мрежи до последните новини, лесно е да попаднете в бездънна яма, всеки път когато влезете в интернет.

Когато ви липсва самоконтрол, това приложение се притичва на помощ. Просто настройте таймера му и то ще се задейства. Освен това можете да поставяте някои сайтове в черен списък и така например ще търсите в Google, но не и във Facebook или Twitter. Предупреждаваме ви, че след като настроите таймера, никакво рестартиране няма да ви ги върне. (само iOS).

Anti-Social. Ако не можете да приемете тоталното изключване на интернет на Self-Control и не ви се занимава да включвате сайтове в черен списък, опитайте приложението Anti-Social. То забранява всички социални мрежи като Twitter, Facebook, Flickr, Digg, Reddit, You Tube, Hulu, Vimeo, както и имейлите.

Предимството (и недостатъкът) на това приложение е, че можете да го изключите, като рестартирате телефона или компютъра си. (iOS, 99 долара)

Focus@Will. Ако трябва да ограничите разсейването и ви харесва да слушате музика, пробвайте Focus@Will. Приложението предлага специални плейлисти за подобряване на концентрацията и стимулиране на креативността.

Може би си мислите: „Не мога ли просто да използвам Pandora?“. Ами, можете. Но компанията твърди, че 50-те й канала, като Alpha Chill и UpTempo, са изключително усъвършенствани и основани на доказани неврологични изследвания. (iOS, Android, безплатно)

Приложения, които ви помагат да сте организирани

Any.do. Правите списъци и изпълнявайте задачи като шеф с това приложение, което ви позволява да организирате списък със задачи. Приложението ви помага да отделяте време всеки ден да прегледате ежедневните си задачи. (iOS, Android, безплатно или 2.99 долара за специални услуги)

Evernote. Лесно е да слагате бележки на компютъра или смартфона си, но е по-трудно да следите тези бележки или да ги организирате по смислен начин. Използвайте Evernote. Това приложение за създаване на бележки ви позволява да ги съхранявате в облак и да влизате в тях, да ги организирате или да ги търсите от всяко устройство. (само iOS, безплатно)

Remember the Milk. Спрете да правите списъци със задачи и изхвърлете бележките. Създадено за заети хора, това приложение ви позволява да прехвърлите списъка си със задачи и хвърчащите бележки на едно място. Можете да виждате задачите с крайния срок за изпълнението им и да получавате напомняния чрез имейл, текстово съобщение, Twitter и мобилни приложения.

Създавайте колкото си искате списъци, добавяйте цветни тагове и раздробявайте на подзадачи. Приложението е подходящо за всякакви устройства. (iOS, Android, безплатно)

Приложения, които ви помагат да научите нещо ново

Duolingo. От упражнения до преводи, това приложение ви насочва от ниво начинаещ до напреднал в изучаването на нов език. Изборът на езици не е много голям, но ако се интересувате от английски, френски, немски, италиански, португалски, испански, това приложение е за вас. (iOS, Android, безплатно)

Exoplanet. Това приложение е интерактивен каталог за всички известни планети извън нашата Слънчева система. Можете да скролвате или да насочвате телефона си към небето и да използвате небесна карта с добавена реалност, за да опитате да откриете планетите. Допълва се на всеки няколко часа с нови потвърдени открития, така че винаги ще сте в крак с последните горещи новини за планетите. (iOS, Android, безплатно)

DailyArt. Разширете културния си хоризонт с това приложение, което ще изпраща по едно класическо произведение на изкуството на смартфона ви всеки ден. Потопете се в изкуството и научете интересни факти за живота на художника, докато пиете кафе. (iOS, Android, безплатно)

Пожелаваме ви късмет с всичките ви цели за новата година!

Снимки: Pixabay.com