Не се очаква промяна в цените на парното и топлата вода

1327
Не се очаква промяна в цените на парното и топлата вода

„Дори и да постъпи предложение за леко поскъпване на природния газ от 1 октомври, не се очаква промяна в цените на парното и топлата вода“, коментира доц. Иванов. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) след проведените открити заседания на регулатора, съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Според него, ако бъде потвърдена предварителната прогноза за искано от „Булгаргаз“ ЕАД повишение с 3.4% на цената на природния газ, комисията има правото да не се произнася с решение за нови цени на топлинната и на високоефективната електрическа енергия, тъй като по закон това е задължително само при значително изменение на ценообразуващ елемент, в случая природен газ, което не е налице.

По отношение на проекта за изграждане на газоразпределителен център у нас, председателят на КЕВР коментира, че целта на Европейския енергиен съюз е постигането на пълна свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Европейската комисия в тази посока.

Според него проектът е пазарно обоснован и България има редица предимства пред други държави в региона със стратегическото си географско положение и с газопреносната си мрежа, която е сред най-добре развитите в Югоизточна Европа, пише вестник "24 часа".

С разчетените средства от около 1.5 млрд. евро се планира изграждането на системата на газоразпределителния център и модернизация и разширяване на мрежата, с цел да се увеличи налягането и да се гарантира очаквания повишен обем на транзитиран природен газ през страната.

Дори и без доставка на руски природен газ, изграждането на газов хъб е обосновано, защото са реални перспективите за доставки на синьо гориво от Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

"Южното направление на природния газ не бива да бъде подценявано. Руският газ е добре дошъл на газовия хъб, само ако бъдат спазени всички изисквания на законодателството на ЕС", каза председателят на КЕВР, като подчерта, че същите изисквания следва да бъдат прилагани и по отношение на Гърция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...