В сделка за за $28 млрд. Cisco купува компанията за киберсигурност Splunk

1364
В сделка за за $28 млрд. Cisco купува компанията за киберсигурност Splunk

© Getty Images

Cisco придобива софтуерната компания за киберсигурност Splunk за 157 долара на акция в най-голямата си досега сделка на стойност около 28 милиарда долара, съобщи компанията в четвъртък.

Технологията на Splunk помага на организациите да наблюдават и анализират своите данни, за да минимизират риска от хакерски атаки и да разрешават по-бързо технически проблеми. Cisco отдавна е най-големият производител в света на компютърното мрежово оборудване и укрепва бизнеса си с киберсигурност, за да отговори на изискванията на клиентите и да стимулира растежа, посочват в съобщения компаниите.

Изпълнителният директор на Cisco Чък Робинс подчертава значението на изкуствения интелект и използването на силата на AI, която идва с технологията на Splunk за защита на мрежите.

„От откриването и реагирането на заплахи до прогнозирането и предотвратяването на заплахи, ние ще помогнем на организации от всякакъв размер да станат по-сигурни и устойчиви“, казва Робинс в изявление.


Заплахата от по-високи лихви за по-дълго помрачи настроенията на УолстрийтНарастващата доходност на облигациите и притесненията за лихвите дърпат акциите надолу; Индексите са на път да отбележат седмични загуби

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2024 г., като цената е еквивалентна на около 13% от пазарната капитализация на Cisco - доста голямо число за компания, която досега като цяло е избягвала хитови сделки, коментира CNBC.

Преди Splunk, най-голямата сделка на Cisco е придобиването на производителя на кабелни приемници Scientific Atlanta през 2006 г. за 6,9 милиарда долара. По това време пазарната капитализация на Cisco е малко над 100 милиарда долара.

През 2023 г. Cisco придоби други четири компании, фокусирани върху сигурността: Armorblox, платформа за откриване на заплахи, Oort, занимаваща с управление на идентичността, както и Valtix и Lightspin, които оперират в сегмента на облачната сигурност.

Инвестициите в AI растат главоломно - златна мина или нов дот-ком балон? Анализатори се опасяват, че парите се наливат в компании, които нямат нито приходи, нито иновативен продукт, нито опит

Тъй като облакът погълна голяма част от традиционния back-end бизнес на Cisco, компанията трябваше да намери нови и големи потоци от приходи. Киберсигурността е най-големият залог, допълва CNBC.

През фискалната 2022 г. Cisco се фокусира върху необходимостта от вградена сигурност в мрежовото оборудване. Компанията има отделно звено, наречено End-to-End Security, предлагащо конкретно продукти за сигурност.

Приходите в основния ѝ бизнес се покачиха с 22% през фискалната година, приключила на 29 юли, до 29,1 милиарда долара, а отделът за сигурност отчете ръст на продажбите с 4% до 3,9 милиарда долара.

Технологичните гиганти се връщат към облака, въпреки че AI остава на фокусОчаква се Amazon и Alphabet да отчетат най-ниския ръст в историята на бизнеса си с облачни изчисления, но това се променя

Акциите на Splunk приключиха в четвъртък с ръст от 21%, докато акциите на Cisco затвориха с 4% надолу.

Акциите на Cisco се представят по-слабо от Nasdaq тази година, повишавайки се с 12%, докато технологичният индекс е скочил с 27% до момента. През последните пет години акциите на компанията са се повишили с около 10%, изоставайки от печалбата от 66% на Nasdaq.

След съобщението за сделката някои анализатори изразиха опасения относно потенциалното припокриване на продуктите, регулаторния контрол и цената, която Cisco плаща.

През последните години Splunk се отказа от локалния „управляван от клиента“ подход, за да се съсредоточи върху облачно ориентирано предложение.

Главният изпълнителен директор на Splunk Гари Стийл, който ще се присъедини към изпълнителния екип на Cisco след приключване на сделката, коментира по време на разговора с анализатори, че компанията „все още има много големи клиенти, които са много зависими от възможностите, които Splunk позволява в среда, управлявана от потребителя.“

Стийл се присъедини към Splunk преди малко повече от година. Преди това той е главен изпълнителен директор на Proofpoint, компания за киберсигурност, която беше придобита от частното инвестиционно дружество Thoma Bravo през 2021 г. за 12,3 милиарда долара.

Ако Cisco се оттегли от сделката или тя бъде блокирана от регулаторите, ще трябва да плати на Splunk такса за прекратяване от $1,48 милиарда. Ако Splunk се оттегли, ще плати такса от 1 милиард долара на Cisco.

Изпълнителният директор на Cisco Чък Робинс казва пред CNBC, че очаква организационните синергии между Cisco и Splunk да станат ясни в рамките на 12 до 18 месеца.

„Заедно ще станем една от най-големите софтуерни компании в световен мащаб“, заяви още той в конферентен разговор с анализатори.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg