Продължаваме с темата за животозастраховане, защото като че ли това е един от най-слабо представяните в обществото и познати застрахователни продукти. Причината за този извод е ниското проникване на животозастраховането в страната ни, което е в пъти по-ниско дори в сравнение с останалите страни от ЦИЕ.

Ето и няколко мита, които е възможно да виреят у нас, свързани с този важен за защитата на семейството продукт.

1. Нямам семейство и зависими от мен и затова не се нуждая от подобна застраховка

Всъщност на относително ниска цена, тази застраховка би могла да ви помогне да покриете огромен по размер разходи, свързани с ваши задължения при настъпване на застрахователно събитие.

Сумата от тази застраховка, ако нямате деца или брачна половинка, би могла да послужи на най-близките ви роднини при настъпване на трагичен инцидент, особено ако имате някакви задължения към тях.

2. Не мога да си позволя подобна застраховка

Животозастрахователните полици са изключително достъпни посредством плановете за разсрочено плащане за определен период от време. Ако сте здрави, непушачи на възраст около 35 години, то месечната ви вноска по подобна застраховка може да се равнява на една свободна вечер, прекарана в кино, или друг род забавления.

3. Гледам детето вкъщи, нямам работа и доход, и затова не се нуждая от подобна застраховка

Може наистина да не получавате средства за това, че отглеждате своето дете. Алтернативната цена обаче, на това някой друг да гледа детето ви и на всички неща, които вършите за домакинството може да е твърде високи. Именно застраховката ще ви направи спокоен, че нещата ще са под контрол при всички положения.

4. Имате колективна трудова животозастрахователна полица на своята работа

Някои хора приемат или по-скоро не се замислят, че когато напуснат своята работа си отнасят със себе си застраховката живот и я пренасят на следващото си работно място. По принцип този род застраховки не са преносими, затова не забравяйте, че когато напуснете своята работа трябва да си направите нова застраховка живот.

5. Ако пътувате извън пределите на страната и нещо се случи с вас, застрахователното събитие не е покрито

Всъщност повечето съвременни животозастрахователни продукти, ако не е посочено изрично в полицата друго, покриват и рискове в чужбина. Много застрахователи обаче, изключват определени рискови страни, така че трябва да проверите първо дали няма да пътувате към една от тези страни.

6. Нямам нужда от застраховка живот, когато децата ми са пораснали

Има животозастрахователните продукти, които включват и спестовна част и са изключително удобни за хора, на които им предстои пенсиониране за подсигуряване на техните старини. Особено с пълна сила важи това за страни с лоши пенсионни системи, като нашата, например.

7. Имам спестявания затова нямам нужда от застраховка живот

Често се надценяват спестените средства и подценяват необходимите такива при настъпване на трагично събитие. Става въпрос за потенциалните разходи и подсигуряване на бъдещето на зависимите от вас. Добре е да помислите за допълнителни разходи, които биха възникнали за тях, като например, образование, сватба и т.н.