Струпването на множество тежки природни бедствия през 2011 г. я прави годината с най-големи икономически загуби от тях, дори и само след първите шест месеца, се казва в анализа на германския презастраховател Munich Re.

Икономическите загуби от различните природни бедствия вече възлизат на 265 млрд. долара до края на юни, надхвърляйки общата стойност на загубите за 2005 г., която е била предишната рекордна година в това отношение. Тогава загубите за цялата година са достигнали 220 млрд. щатски долара.

По-голяма част от загубите през тази година са вследствие на земетресението в Япония от 11 март.

Като цяло стойността на загубите е пет пъти по-висока от средното ниво за последните 10 години. Застрахованите загуби, които са на стойност около 60 млрд. долара, също са били близо пет пъти по-големи в сравнение със средното ниво от 2001 г. насам.

Загубите през първото полугодие по принцип са по-малки в сравнение с вторите шест месеца на годината, по време на които често се разразяват урагани в северната част на Атлантическия океан и тайфуни в северозапaдната част на Тихия океан.

Общият брой на бедствията, които са нанесли щети през първото полугодие на 2011 г., възлиза на 355, или под средното ниво за предишните 10 години, което е 390.

По-голяма част от загубите се дължат на земетресението в Япония от 11 март, което е донесло общи икономически загуби в размер на 210 млрд. долара. Земетресението с магнитуд 9.0 по скалата на Рихтер е най-силното регистрирано в Япония, както и най-скъпото природно бедствие в историята. Дори по-скъпо от урагана Катрина в САЩ от 2005 г., който нанесе икономически щети от порядъка на 125 млрд. долара.

Загубите на застрахователната индустрия от земетресението до момента обаче се оценяват на 30 млрд. долара и няма да достигнат нивото на застрахованите загуби от урагана Катрина.

Земетресението в Япония е и най-голямото природно бедствие през първата половина на 2011 г. по отношение на човешките загуби. Най-малко 15 500 души са загубили живота си, а хиляди все още се водят изчезнали, вследствие на земетресението и последвалото цунами.

Други по-сериозни бедствие през 2011 г. бяха земетресенията в Крайстчърч, Нова Зеландия, през февруари и юни и наводненията в Австралия през януари и февруари.