Застрахователите се събират на спешна среща заради вчерашното решение на Върховния административен съд, който потвърди мнение на антитръстовата комисия за картелно споразумение между застрахователите.

Управителният съвет на Асоциацията на българските застрахователи ще вземе спешни мерки за противопоставяне на решението, коментира Орлин Пенев, председател на АБЗ. Предстои компаниите и АБЗ да предприемат стъпки по сезиране на европейски съд заради проблема. Преди това обаче компаниите и браншовата организация ще трябва да се съобразят с решението на петчленката на ВАС и да платят глобите, наложени им от КЗК. Едва след това ще могат да предприемат стъпки по сезиране на Европа.

Припомняме, през юли 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията наложи глоби на 14 застрахователни компании за определяне на еднакви цени по застраховката „Гражданска отговорност". Общата сума на глобите е 2,45 млн. лв.

С най-големи суми - от по 250 хил. лв. - бяха глобени три компании - ЗПАД "Булстрад", ЗК "Български имоти" и ЗПК "Лев инс".

На шест други дружества бяха наложени санкции от по 175 хил. лв. - ЗПАД "Алианц България" АД, ЗПАД "Армеец", ЗАД "Виктория", "Дженерали застраховане", " ЗД Евроинс" и ЗД "Булинс".

С по 150 хил. лв. бяха глобени "Интерамерикан България", "Общинска застрахователна компания" и "ХДИ".

Най-ниските санкции - от по 100 хил. лв. - бяха за "ДСК Гаранция" и ЗПАД "Енергия".

Прецедент бе и налагане на наказание на браншова организация. Глоба от 20 хил. лв. бе определена и за Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

На практика КЗК наложи наказание на всички общозастрахователни дружества, подписали меморандума. От общо 16-те компании, които предлагат "Гражданска отговорност" у нас, извън това споразумение остават само ЗПАД „ДЗИ - Общо застраховане" и ЗК „Уника".

Причината за решението на КЗК бе, че дружествата са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за европейската общност. КЗК се самосезира на 20 декември 2007 г. по повод подписания от Асоциацията "Меморандум за изработване на общи позиции, предприемане на съвместни действия, създаване на благоприятни условия за развитие на дейността по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за извършването й при условията на лоялна конкуренция, гарантиращи защита на интересите на българското общество и на застрахователната общност".

Според КЗК, макар и само проект, подписаният меморандум цели определяне на единна минимална премия по "Гражданска отговорност", както и фиксиране на максимални комисионни възнаграждения на застрахователните посредници.

Според АБЗ пък изготвянето на меморандума е провокирано от необходимостта от спешни мерки заради съществуващите проблеми с "Гражданска отговорност". Според застрахователите са налице признаци на нелоялна конкуренция чрез дъмпинг на цените на застраховката, както и предлагането на всякакви облаги към нея. Трайно нараствал и размерът на комисионните на застрахователните брокери и агенти, чрез които се сключват огромна част от застрахователните договори. По този начин се стига до реално намаляване на рисковата част от премията, чието предназначение е да покрие причинените на трети лица вреди. Според АБЗ, посочените причини са довели до фалити на застрахователни дружества с по-нисък пазарен дял като МЗК "Европа"АД и ЗК "Хилдън".

Веднага след обявяване на решението АБЗ го протестира. Юристите на асоциацията обясниха, че "споразумения между застрахователи, които са свързани със съвместни изчисления на средните разходи за покритие на определен риск (рискова премия), както и съвместно извършване на проучвания за вероятното въздействие на външни фактори, влияещи върху честотата или размера на бъдещи претенции за определени рискове или за доходността от различни видове инвестиции, се освобождават според еврорегламент", т.е., че компаниите не могат да бъдат обвинени в картелно споразумение.

Въпреки протеста, с решение от м.г. тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите на Асоциация на българските застрахователи и засегнатите застрахователни дружества.

АБЗ и компаниите обжалваха решението с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Днес обаче съдът окончателно взе решение, че застрахователите и асоциацията са виновни в картел.

Източник: insurance.bg