Още една застрахователна компания обяви, че актуализира цените си по задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". От сряда, 15 юли, "ХДИ Застраховане" АД завишава с 9 лева премията за най-масовия клас леки коли - тези с обем на двигателя до 1500 см³.

Така цената за еднократно плащане с включена вноска за Гаранционния фонд, при управление на колата на територията на България, става 150 лв. Дружеството определи новите си цени като разумни и изключително премерени.

За водачи на автомобили, които са предизвикали ПТП през последните 3 години, завишението по полицата е 30 на сто. При разсрочено плащане на две вноски, полицата се завишава с 10 лева, а при четири вноски - с 20 лева.

Цената на застраховката "Зелена карта" също се увеличава и от 52 лв. става 62 лв. за година.

За първите четири месеца на тази компания ХДИ записа 3 351 478 лв. премии по застраховката "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС". Застрахователят е сред малките компании у нас, като пазарният му дял за периода януари-април 2009 г. е 1.20%.

Припомняме, в началото на юли и "Дженерали" обяви нови цени по задължителната автомобилна застраховка, а преди това и други дружества имаха корекция на цените.

Тенденцията за увеличение на премиите е обоснована и очаквана - дружествата вече все по-трудно покриват занижените премии по "Гражданска отговорност" с печалба от други видове застраховки и от инвестиционна дейност. Освен това увеличената щетимост, вкл. и искове от чужбина, притискат дружествата да вземат адекватни мерки.

Ако преди година немного мениджъри признаваха гласно каква трябва да е средната стойност на полицата, сега все повече компании се обединяват около идеята за достигане на около 300 евро средно цена на полицата. Мненията им варират само в прогнозите за достигане на тази стойност - 2012 година или по-рано.

Източник: insurance.bg