SOFIX на пункт и половина от годишното си дъно

999
SOFIX на пункт и половина от годишното си дъно

Индексът на сините чипове SOFIX е само на пункт и половина от най-ниската си стойност за последната една година при ниво от 341.04, постигната на пети ноември миналата година.

От това дали той ще преодолее и ще се търгува трайно под посоченото ниво, ще зависи средносрочното му движение от техническа гледна точка.

Понижение и затваряне под 340 може да инициира по-нататъшен спад към психологическите 300 пункта.


В същото време не изключваме възможността за фалшив пробив, който да бъде последван от бързо връщане над посоченото ключово ниво и последваща възходяща корекция.

Интересно е да сравним какви са финансовите съотношения на индекса при настоящите нива в сравнение с тези при относително същите му стойности преди година.

Съотношението цена-печалба, съгласно данните на борсата от края на миналата седмица е 7.27, на фона на 7.61 при дъното му от ноември.

Известно влошаване обаче, се наблюдава при съотношението цена-счетоводна стойност 0.9, при 0.7 преди година.

Трябва да споменем, че разликите до голяма степен може да се предопределят от промените в състава на индекса през последните 12 месеца.

Едно е сигурно- при настоящите си финансови оценки, индексът ни изглежда привлекателен въз основа на финансовите си коефициенти. Като привлекателни пазари от анализаторите се определят пазарите с ниски съотношения, сред които влизат Турция (10.8), Полша (9.5), Тайван (12.5) и Южна Корея (10.7), Китай (7.4).

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!
Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg