Опасенията за финансова криза в някои от развиващите се европейски страни, сред които и България, подобна на тази, засегнала азиатските страни през 1997 година, са неоснователни, заявиха от рейтинговата агенция Moody's Investors Service.

Притесненията на основната част от инвеститорите стават реалност в резултат на високите дефицити по текущите сметки на развиващите се страни от Централна и Източна Европа.

Дефицитът по текущата сметка в България възлезе на рекордните 16% от брутния вътрешен продукт на страната, през изминалата година, в сравнение с 11.3% година по-рано, според официални статистически данни.

Значителният външен дисбаланс и фиксираната към еврото национална валута на страната ни, носят известни рискове, но сравняването с азиатската криза е неоснователно според анализатора Пиер Кайето от агенция Moody's.

Влизането на страната ни в ЕС намалява рисковете от внезапна и продължителна липса на външно финансиране, което бе и в основата на острата финансова криза, претърпяна от азиатските икономики, коментират още специалистите от агенцията.

Въпреки това обаче, икономиките на България, Румъния, както и трите балтийски републики са в сериозна опасност от външен дисбаланс и забавяне на ръста им, което може да забави и присъединяването им към еврозоната.

На шести март от друга рейтингова агенция Fitch Ratings предупредиха, че балтийските държави Литва, Латвия и Естония трябва да предприемат бързи действия за справяне с инфлацията и да ограничат бързия темп на нарастване на кредитите в страната, в противен случай рискуват забавяне на темпа си на растеж и отлив на капитали.

Преди седмица в усилията си да ограничи ръста на инфлацията, централната банка на Латвия завиши равнището на лихвите в страната с 50 базисни пункта до 5.5% на годишна база, като от там прогнозираха задълбочаване на икономическия "дисбаланс" в страната.

Все повече анализатори прогнозират "твърдо приземяване" на икономиките на трите балтийски страни, като е възможно и рейтинговите агенции да занижават кредитните им рейтинги.

Кредитният рейтинг на Естония и Литва, което е при ниво A е пет нива над инвестиционния рейтинг по скалата на Fitch, а този на Латвия от А- е четири степени над основното инвестиционно ниво.

В основата на ръста на икономиките на балтийските страни през последните няколко години е стоял до голяма степен бумът в ипотечното кредитиране в страната. Този бум е съдействал за ръста на цените на недвижимите имоти в страните до "неразумни", според някои анализатори, нива.

От Fitch препоръчват на централните банки да предприемат фискална политика за борба срещу инфлацията, като монетарната е неприемлива за Литва и Естония, където подобно на България е в сила валутен борд.