Цената на хектар (10 дка) земеделска земя в Румъния може да достигне до 6 000 евро в следващите пет години, което е близо до средната цена в ЕС, съобщават медиите в страната. В момента цената е 1 500 – 2 000 евро за хектар. Все повече чуждестранни инвеститори, най-вече от Италия и Германия, решават да започват селскостопански бизнес в Румъния.

“Чуждестранните компании намират условията в Румъния за много добри. Ние сме номер две в Европа, по обработваема площ след Франция, а по земеделски потенциал сме номер три“, заявява Виоерл Матей, председател на Националната федерация на фермерите.

В Румъния има 9.7 млн. хектара земеделска земя, от които едва една трета е в пълна експлоатация. “Хората в селата нямат достатъчно средства за да обработват земята си и затова голяма част от парцелите са запуснати. В момента се използват едва 3 млн. хектара от земята. След шест години обаче всеки инч румънска земя ще се обработва по европейски стандарт”, смята Адриан Порумбиу, собственик на Racova Agro Pan Group.

В много европейски държави има недостиг на широко разгърнати земеделски площи. Освен това, сушата в светове мащаб доведе до увеличаване на цените на селскостопанските продукти, поради което много чужди компании избраха да развиват бизнеса си в Румъния.

Датската компания FirstFarms, например, вече е закупила 3 000 хектара в Румъния с намерението да я обработва и да отглежда животни. “Избрахме Румъния, защото е нов член на ЕС и предлага много възможности за развитие на фермерството. Румъния внася много земеделски продукти от чужбина и затова решихме да работим тук, където смятаме, че покупателната способност ще се увеличава в близките години“, казва Франк Лоренцен , мениджър на компанията за Румъния. “Инвестирали сме в два региона досега, търсим места с развита инфраструктура.”

Средната цена, на която FirstFarms са придобили парцелите си, е 2 700 евро за хектар, но според компанията цените ще растат в близките години, поради “засилено търсене и доброто качество на земята”.

Цената на земята в Румъния в момента е доста под тази в другите европейски държави.

“Няма смисъл за чуждите инвеститори да купуват земя в Западна Европа, понеже там тя е много скъпа. Те предпочитат да идват тук, където цените са три, четири и дори пет пъти по-ниски”, казва Михай Ангел, мениджър на Cerealcom Dolj.