Обединена българска банка подписа рамково споразумение за сътрудничество с Министерството на икономиката и енергетиката, свързано с реализацията на инвестиционни проекти по оперативната програма на ЕС – „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.”

ОББ бе първата, която заяви готовността си да участва във финансирането на проекти по оперативните програми на ЕС. Банката бе първата, която издаде кредитни уверения и банкови референции на фирми, кандидатстващи с проекти по структурните фондове.

ОББ реализира още в края на 2007 г. мащабна информационна кампания в цялата страна, в рамките на която бяха разяснени условията за кандидатстване по оперативните програми на ЕС и специално създадените от банката продукти - Целеви инвестиционен кредит и мостово финансиране - за финансиране на проекти по европрограмите.

От октомври 2007 г. ОББ има и рамково споразумение с 15 консултантски компании за подготовката на проекти. Клиентите могат да разчитат на идентифициране на подходяща програма за съфинансиране на проектите си; подготовка на проектни предложения и прилежащата им документация в съответствие с изискванията на финансиращата програма; изготвяне на документи за отчитане на изпълнението на проектите, както и предоставяне на други консултантски услуги по проекти, съфинансирани със средства от структурните и други фондове на ЕС.

Като резултат от подписано споразумение с Държавен Фонд Земеделие и Министерство на земеделието и продоволствието ОББ, лидер в кредитирането на селското стопанство, предлага и Земеделски заем срещу европейска субсидия.