Напоследък доста се говори за златото и достигането на нови рекордни стойности от благородния метал. Златото достигна 1000 долара за тройунция са новините от последния ден. Замисляме ли се обаче, каква, всъщност, е цената на златото?

Толкова много сме свикнали с мярката тройунция (или често използвана още като унция), че ако някой ни пита колко, всъщност, е една тройунция, изразена в друга по-позната мерна единица, едва ли бихме могли да отговорим точно.

Всъщност, дебелите книги казват, че една унция, или тройунция, се равнява точно на 31,103 476 8 грама.

Е, вече сме наясно, че когато казваме, че една тройунция злато е достигнала цена от 1000 долара, всъщност значи, че един грам, както по-често сме свикнали да възприемаме цената на златото в ежедневието, се продава на международните пазари на цена от значителните 32.15 долара. Тук глътка въздух носи поевтиняването на долара спрямо еврото, а от там и спрямо лева.

Много често представите за златото са свързани с цените на бижутата, направени от този метал. Това е и в основата на значителния интерес към цената на благородния метал.

В съвременното общество обаче златото се използва много повече като инвестиционен инструмент, като предназначението му за изработка на всякакъв род аксесоари е само една малка част от потреблението му.

Ако можем да говорим за съвременната форма на златото, то определено можем да го наречем “основен хеджиращ” инструмент. Инвестициите в злато, включително и от страна на големи инвестиционни и хедж-фондове, се предопределят като средство за защита срещу нарастващата инфлация в световен мащаб, както и срещу геополитически кризи или спад на световните фондови пазари.

Такова нараснало търсене е и в основата на силното поскъпване на суровината, наблюдавано през последните няколко години, както и през първите месеци на настоящата такава, отвела ценната суровина до нови исторически рекорди.

Цената на златото е обвързана до голяма степен пряко с движението на щатската валута, като то застрахова срещу нейното поевтиняване. Косвено цената на златото е обвързана и с тази на петрола. Традиционно поскъпването на петрола предопределя повишение на инфлацията в световен мащаб и води до засилване на търсенето на злато.

Определено може да се каже, че на фона на всеобщото понижение на световните индекси от началото на годината златото, заедно с петрола, са едни от най-добре представящите се инвестиционни инструменти.