Акциите на Bank of China Ltd., най-големият инвеститор във вторични ипотеки в Китай, за първи път паднаха на борсата в Хонконг под цената от първичното публично предлагане на банката, предава Bloomberg. Това беше най-ниската точка на спада, който продължи пет месеца и изтри 84 млрд. долара от пазарната стойност на банката.

Цената на акциите на третата по големина банка в Китай спадна с 1.7%, до 2.91 хонгконгски долара (0.3744 долара) за акция на борсата в Хонконг във Вторник. Bank of China набра 9.6 млрд. долара от IPO-то си през юни 2006, когато акциите бяха продадени на цена от 2.95 хонгконгски долара (0.3796 долара) за брой.

Bank of China е втората Китайска банка, чиито акции падат под тяхната IPO цена. Спадът идва в резултат на опасенията на инвеститорите, че банката ще трябва да отпише по-голяма част от активите си, свързани с вторични ипотеки, които възлизат на 7.95 млрд. долара. Bank of China е загубила 40% от пазарната си стойност от 1 ноември досега, изтривайки общи печалби в размер на 10 млрд. долара на основните инвеститори, водени от Royal Bank of Scotland.

Royal Bank, Temasek Holdings и UBS инвестираха общо 5 млрд. долара в Bank of China преди IPO-то. Инвестицията се увеличи до 23.3 млрд. долара, когато цената на акциите на банката достигна своя връх през ноември. Общата стойност на техните дялове в банката в момента възлиза на около 13 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg.

Книжата на Bank of China обаче все още се търгуват над цената от 1.09 хонгконгски долара (0.1403) за брой платена от Royal Bank, Temasek и UBS.

Нито една друга банка в Китай не прояви такава активност като Bank of China по отношение на закупуването на финансови инструменти, свързани с рисковия Американски пазар на жилищни заеми. ICBC и China Construction Bank, и двете по-големи по активи от Bank of China, обявиха, че активите им, свързани с вторични ипотеки, възлизат съответно на 1.2 млрд. долара и 1.06 млрд. долара.

Bank of China е основана през 1912 г. Финансовата институция обслужва 118 милиона физически лица и 41 000 корпоративни клиенти. Банката е монополист във валутната търговия и банкирането в чужбина в периода 1949-1994 г. Банката също така притежава най-голямата клонова мрежа в чужбина измежду всички Китайски банки. В края на юни 2007 г. повече от една пета от активите на Bank of China бяха деноминирани в чужди валути.