Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем обсъди с евродепутати изграждането на Националната система за спешни повиквания на телефон 112.

На срещата присъстваха министърът на вътрешните работи Михаил Миков, евродепутатите Атанас Папаризов, Душана Здравкова, Илиана Йотова, Филиз Хюсменова, Мариела Бабева, Метин Казак и Николай Младенов и представители на Министерството на здравеопазването.

Министър Етем представи графика на изграждането на спешната линия в страната. Регионалният център в Русе ще бъде пуснат в тестов режим на 3 юли. Той ще обслужва Северния централен район за планиране. По същото време ще бъде тествано и разширението на софийския център, който ще обхване всички области от Югозападния район за планиране, съобщи министър Етем.

На тестови режим от 1 септември ще бъдат пуснати центровете на спешния телефон в Бургас, който обслужва Югоизточен район на планиране и в Монтана - за Северозападен район на планиране.

От 1 октомври центровете в Кърджали и Варна ще стартират работа на тестови режим. До края на декември ще бъде извършено цялостно тестване на системата, допълни Емел Етем. Услугата ще бъде предоставена на гражданите в края на 2008 г. и телефон 112 ще бъде достъпен от всяка точка на страната.

Министър Етем подчерта добрата координация в работата на министерствата, отговорни за изграждането на спешната линия – Министерството на извънредните ситуации, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.

Снимка: БГНЕС