Най-голямата щатска инвестиционна банка - Citigroup Inc., се подготвя за значително редуциране на своя персонал- с около 10% според запознати, цитирани от Bloomberg.

От началото на годината банката, която е с около 300 000 заети, е обявила съкращаването на 13 000 работни места.

Действията по намаляване на разходите от щатската финансова институция са наложени в следствие на негативните й резултати. За последните две тримесечия банката е отчела загуби, възлизащи сумарно на около 15 млрд. долара.

Тя се присъедини към негативните резултати, изнесени от други финансови институции, като JPMorgan Chase & Co., Merrill Lynch & Co. и Bear Stearns Cos., които сумарно са съкратили около 80 000 работни места.

Финансовите институции в САЩ бяха засегнати основно от кризата, обхванала ипотечните пазари и довела до отписване на активи за над 400 млрд. долара.

Скептични остават пазарните специалисти и в очакванията си за бъдещото представяне на банките, чиито загуби се очаква да продължат да нарастват и да достигнат дори сумата от 1 трлн. долара през следващите години.

Подобни действия е възможно да предприемат и останалите водещи институции за намаляване на разходите си, което пък от своя страна може да доведе до това да останат без работа десетки хиляди финансови специалисти.

Намаляване на персонала с 10% планират да предприемат и от най-големия инвестиционен брокер - Goldman Sachs Group Inc,. в звеното си за инвестиционно банкиране, според данни на Financial Times.

През второто тримесечие на годината Citigroup се очаква да прибегне до ново отписване на активи на стойност 8.7 млрд. долара.