Според данните от последния доклад на Global Property Guide глобалния бум в цените на жилищата е към своя край.

Едва 13 страни отчитат повишение в цените на жилищата за първите три месеца на тази година от общо 34 страни, които се наблюдават и влизат в проучването, става ясно от данните.

Най-сериозен спад в цените на жилищата отчита Латвия – през месец май тази година те са били с 38% по-евтини спрямо същия период на миналата година. Други страни, които също отчитат сериозен спад са Ирландия, Люксембург и Португалия, съответно 13.2%, 5.8% и 4.3%.

В голяма част от страните, които не са отчели спад в цените за периода, намаляващата тенденция вече започва да се наблюдава, коментират много от анализаторите в сектора.

Дори в САЩ цените на жилищата отчитат известно понижение за месец май, но за съжаление за сега на годишна база то е доста незначително.

В повечето страни, в които има силен икономически ръст, се наблюдава и по-силен и стабилен ръст в цените на имотите. Например в Шанхай-един от най-големите икономически центрове в Китай (отчитащ рекордни темпове на икономически растеж), жилищата поскъпват с около 40%.

Страни с развиващи се икономики като България също отчитат сериозен ръст в цените на жилищата – 32%.