Бизнес доверието в Германия бележи по-голям от очакваното спад през юни, след като рекордните цени на петрола и изгледите за по-високи лихвени проценти помрачиха перспективите за най-голямата европейска икономика, предава Bloomberg.

Индексът за бизнес доверието на института Ifo, базиран на мненията на 7 000 служители на изпълнителни длъжности, намалява от 103.5 през май до 101.3 през юни, което е най-ниското ниво от януари 2006 г. Средните очаквания на 42-ма анализатори събрани от Bloomberg News бяха за спад до 102.5.

От германското Министерство на финансите обявиха на 20 юни, че растежът на икономиката подчертано ще се забави през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината икономиката нарастваше с най-бързи темпове от 12 години. Покачващите се цени ограничават покупателната способност, като в същото време скъпото евро вреди на износа. От Европейската Централна Банка (ЕЦБ) обявиха, че могат да увеличат лихвените проценти следващия месец, за да ограничат инфлацията в условията на скачащите енергийни и хранителни разходи.

Най-голямата автомобилна компания в Европа - Volkswagen AG, обяви, че продажбите на автомобили от марката VW са намалели през миналия месец, тъй като по-високите цени на горивата са обезкуражили купувачите. Третата най-голяма нискотарифна компания в Европа - Air Berlin Plc, обяви миналата седмица, че ще намали аерофлота си и ще спре полетите до Пекин и Шанхай, за да компенсира нарастващите цени на горивата.

Инфлацията в Еврозоната се ускори до 16-годишен връх от 3.7% миналия месец. В Германия, която съставлява около една трета от икономиката в региона, годишната инфлация достигна 3.1%. В същото време целта на ЕЦБ е да държи инфлацията малко под 2%.

Оскъпяването на еврото спрямо долара и английския паунд направи износа по-малко конкурентен извън Еврозоната. Заводските поръчки и промишленото производство в Германия са намалели през април.

Германия се наслаждаваше на бум в износа през последните две години, което насърчи компаниите да увеличат инвестициите. Тенденцията продължи и през първото тримесечие на 2008 г., като икономиката нарасна с 1.5% спрямо предходното тримесечие.

Икономическият растеж се очаква да бъде по-слаб през второто и третото тримесечие и отново да се ускори през последната четвърт на годината, според Централната банка на Германия. От банката очакват икономиката да нарасне с 2.25 тази година и с 1.5% през следващата. Икономическият растеж в Германия възлизаше на 2.5% през 2007 г.

Президентът н ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви на 5 юни, че банката може да вдигне основната си лихва с четвърт процентен пункт до 4.25% следващия месец.