От началото на тази година в Германия са били осъществени инвестиционни сделки с бизнес имоти на обща стойност около 13 млрд. евро, съобщава PropertyEU.

Това е спад с над 53% в сравнение със същия период на предходната година, става ясно от последните данни на консултантската компания по недвижими имоти Atisreal.

Осъществените сделки за придобиване на портфолио за съответния период са на стойност около 5.8 млрд. евро, или 45% от общия обем, което също е спад с 64% спрямо сравнимия период на миналата година.

Делът на сделките, реализирани с лични авоари, също се е свил, отчитайки спад с 46% на годишна база, става ясно още от изнесените данни.

Въпреки че е най-развитата икономика в Европа, ударите, които световните финансови пазари понасят, се усещат и на инвестиционния пазар в Германия, казва Пьотр Бенковски, заемащ длъжността директор Atisreal за Германия в свое изказване за местните медии.

Интересът от страна на инвеститорите към германските имоти все още е много силен, но моментните условия на пазара ги карат да спират и да изчакат да видят развитието на нещата в близко бъдеще, допълва още Бенковски.

От друга страна, според данните през първата половина на миналата година най-предпочитан за инвестиции е бил офис сегментът, докато сега са търговските имоти.

В момента те представляват около 39% от всички сделки, които се сключват на пазара, в сравнение с 31% за сделките с офиси, сочат още данните. Този факт се дължи най-вече на продажбата на портфолиото на Arcandor за 2 млрд.евро, което промени цялата картина на пазара, казват анализаторите.

Въпреки че германският пазар изпитва някои трудности, не бива да се забравя, че той заедно с британския са най-силните и големи пазари в Европа.