Най-голямото понижение в цените на жилищата в Лондон от 16 години насам отблъсква от пазара купувачите, като прави продавачите все по-склонни да продават на всяка цена, сочи изследване на Hometrack.

По-високите лихви по отпуснатите ипотечни кредити, както и затягането на условията по отпускането на такива, означава, че купувачите на 2-стаен апартамент в британската столица ще трябва да харчат 12% повече за своите кредити в сравнение с преди година.

Броят на заемите, отпуснати на купувачи на първото си жилище ,се е понижил с 55% през август в сравнение със същия месец на миналата година до 15 600 по данни на Council of Mortgage Lenders, които покриват около 98% от отпуснатите ипотечни кредити.

Средният размер на отпуснатия заем се е понижил до 106 754 паунда, сочи още статистиката, което е и най-ниското ниво от май 2006 година.

Кредитополучателите са финансирали със заемни средства около 84% от стойността на своя имот, или 3.18 пъти техния доход в сравнение с 90% и 3.39 пъти дохода си през август миналата година.

Цените на имотите във финансовата столица се очаква да се понижат с 14% през настоящата година, като най-голям спад се очаква да отбележат цените на луксозните имоти на стойност над 1 млн. паунда, според прогнози на Knight Frank LLP, цитирани от Bloomberg.

За следващата година очакванията на специалистите в сектора на недвижимите имоти са за нови 11% спад в стойността на жилищата.

За трите месеца до септември прогнозите са за най-голямо понижение в продажбите на имоти от поне три десетилетия насам.

През третото тримесечие цените на имотите в Лондон са загубили 9.4% на годишна база, което бе и най-големият им спад от 1992 година насам.

Лондон загуби и лидерската си позиция на град с най-скъпите луксозни имоти в света от Монако през второто тримесечие. Загубата на работни места във финансовото Сити оказаха сериозен низходящ натиск върху цените на имотите там.

Не са особено оптимистични и прогнозите на специалистите за бъдещото представяне в цените на имотите в града.