През последните няколко десетилетия Съединените щати и Европейският съюз са изправени пред сходни предизвикателства, като финансовият срив и пандемията причиниха икономически хаос и отнеха години, за да се възстановят.

Но САЩ е страната, която е намерила начин да излезе напред. Що се отнася до нещата, които създават богатство - наука, иновации, дори по-висока раждаемост - Щатите са напред по повечето показатели, отбелязва Politico.

ЕС се опитва да промени това. Блокът нае бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги, за да представи доклад за всичко, което не е наред, и всичко, което трябва да се направи по въпроса. Година и 400 страници по-късно присъдата е ясна: разликата между ЕС и САЩ само се увеличава. Необходими са драстични мерки.

Не беше нужно той да ни казва това. Цифрите говорят сами за себе си. Разбира се, европейските градове са несравними, архитектурата е великолепна, храната и виното са вкусни - и кой не обича да почива през целия август така, както го правят много европейци? Да не говорим за всеобщото здравеопазване. Но икономиката не изглежда добре. Politico разгледа по-отблизо цифрите.

1. Американците са по-богати

Ако оставим настрана клишетата за парите и щастието, американците са чувствително по-богати от европейците. Това е вярно от дълго време, но тревожното за ЕС е, че разликата става все по-голяма. През 1990 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението в САЩ е бил с 16% по-висок от този в еврозоната. До 2023 г. разликата се удвоява и достига над 30%.

2. Американците са по-мъдри

Повече пари означава, при равни други условия, повече разходи за наука и изследвания. Но не всички неща са равни. Всъщност правителството и частният сектор в САЩ изразходват пропорционално повече средства от и без това по-големия си БВП, отколкото Европа. Да се разбере как да се мобилизират повече частни средства, за да се ускори европейската научноизследователска и развойна дейност, е една от основните точки в доклада на Драги. В настоящия момент „много европейски предприемачи предпочитат да търсят финансиране от американски рискови капиталисти и да разширяват дейността си на американския пазар“, се предупреждава в доклада.

3. Американците са по-креативни

Измерването на темповете на технологично развитие не е лесно. Но ако погледнем няколко показателя, изглежда, че САЩ са напред. Нека бъдем ясни: европейците не са слабаци. Но когато става въпрос за дела на статиите за наука и технологии, публикувани в най-добрите списания, САЩ излизат доста напред. Внимавайте обаче, тъй като Китай е във възход - а сега зад него стои и ЕС.

4. Американците имат повече енергия

Понякога просто имате късмет. Американският късмет си има име: Пермски басейн. Преди милиони години това парче територия, простиращо се от Тексас до Ню Мексико, е било под вода и е кипяло от растителен живот. Сега цялата тази натрупана органична материя се е превърнала в добрия стар тексаски суров петрол. Това е превърнало САЩ в най-големия производител на нефт и природен газ в света. В резултат на това американската индустрия се възползва от цени на електроенергията, които са една трета от тези в Европа, което дава тласък на производството.

5. Американците са по-продуктивни

Времето е пари. Американските служители постоянно произвеждат повече за един отработен час, отколкото европейците. За известно време тази разлика спадаше, но сега отново се увеличава. Производителността на САЩ може отчасти да се обясни с бързото възприемане и развитие на цифровите технологии - област, в която Европа изостава.

6. Американците имат най-големите компании

Миналата година калифорнийският дизайнер на микрочипове Nvidia стана осмата американска компания, чиято стойност надхвърля 1 трилион долара. Съпоставете това с Европа, където през последните 50 години няма нито едно предприятие, което да е достигнало границата от 100 млрд. евро.

Не е изненада, че седем от тези американски компании са в технологичния сектор (единственото изключение е Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет). Дори и да се отдалечат малко, САЩ продължават да доминират, като американските компании заемат 73% от челните 30 компании и повече от половината от водещите 500.

7. Американците имат повече деца

В исторически план нарастването на работната сила в Европа е стимулирало растежа на БВП - така че намаляването на населението на блока означава огромни проблеми. Европейците имат по-малко деца на майка от американците. Това означава по-малко облагаеми приходи в бъдеще и по-малко население в трудоспособна възраст в сравнение с пенсионерите, които изискват социални разходи и здравеопазване.